Szerző: Franky Silver 

DÁTUM: 2022-09-05  

Könyvet olvasni szórakoztató és hasznos. A rendszeres olvasásnak több előnye van, mint gondolnánk.

Az utóbbi években egyre több tanulmány készült az olvasással kapcsolatban, melyek révén megtudhattuk, hogy azon kívül, hogy szórakoztató, az olvasás rengeteg előnnyel jár.

Az olvasás stresszmentesít

Az olvasás elsődleges előnye, hogy segít – ha csak időszakosan is – korunk népbetegségével, a stresszel kapcsolatban.

Amikor egy érdekes regényt olvas valaki, akkor hajlamos teljesen belefeledkezni a történetbe. Még ha az a regény rémisztő thriller is, akkor is csökkenti a nap folyamán felgyűlt stresszt. Egy időre kikapcsolhatjuk a körülöttünk lévő világot, annak minden problémájával együtt. Már ezért az egy előnyért is megéri rendszeresen olvasni.

Érthetőbb leszel mások számára

Bátran kijelenthetjük, hogy bármit olvasol, a szókincsed növekedni fog általa, aminek számos hatása lesz a mindennapjaidra.

Egy átlagember szókincse, amit a mindennapokban képes használni, hozzávetőlegesen 5000 szó. Ez nem tűnik kevésnek, feltéve, ha nem vesszük figyelembe azt a tényt, hogy kb. 100 000 magyar szó létezik. Tehát, ennek az öt százalékát használjuk.

A rendszeres olvasás révén mindenképpen bővül a szókincsed, hiszen mindig találkozhatsz olyan szavakkal, melyeket addig nem ismertél. A szövegkörnyezet alapján sokszor könnyen megérted, majd ha tetszik az adott szó, beépíted a használt szavaid közé. Ez a folyamat szinte észrevétlenül zajlik.

Milyen előnyöd származik abból, ha bővül a szókincsed? Sokkal árnyaltabban tudod magad kifejezni, ezáltal sokkal pontosabb megértést tudsz adni a környezetednek arról, amiről éppen beszélsz. Ez olykor óriási előnyt jelent az ember számára.

Javul a koncentrációs képességed és a memóriád

Rendszeres olvasás révén javul az ember koncentrációs képessége, ami nem csak a diákok számára fontos.

Gondold végig egy átlagos munkanapod egy rövid szakaszát, egy-két órát csupán. A legtöbb munkahelyen szinte minden beosztásban a napi feladatok elvégzése megosztott figyelmet követel, ami roppant fárasztó. Hányszor fordul elő, hogy éppen egy e-mailt olvasol vagy egyéb munkahelyi üzenetet, miközben csörög a telefonod és még egy munkatársad is odamegy hozzád valami halaszthatatlan kérdéssel? Nem annyira földtől elrugaszkodott ez a helyzet, ugye?

Az ilyen munkavégzés roppant fárasztó. Erősen igénybe veszi az ember szellemi energiáit. Ezen azonban lehet könnyíteni. Minél jobb a koncentrációs képességed, annál kevésbé fáraszt egy ilyen munkanap. Az olvasás, jellegéből adódóan, javítja a koncentrációs képességet, hiszen amíg olvasol, legyen az akár csak húsz perc, addig egy dologra fókuszálsz. Nehezített terep, ha közben a gyermeked kérdez ezt-azt vagy a párod tudni szeretné, mi lesz a vacsora. Ez azonban egyfajta tréning az agyad számára, amit szépen lassan megtanul és hasznosít. Hidd el, napi fél óra olvasás olyan befektetett energia, ami többszörösen megtérül majd számodra.

Az sem utolsó szempont, hogy az olvasás fejleszti a memóriát. Ezen végképp nincs semmi csodálkoznivaló, hiszen egy regényt általában nem egyszerre olvas el az ember. Ez viszont megköveteli, hogy az addig olvasottakat megjegyezd, hiszen másként nem élveznéd a történetet. Egy átlagember számára ez nem okoz problémát. Ha ezt rendszeressé teszed, nemcsak a koncentrációs képességed, de a memóriád is jelentősen javulni fog.

A szépirodalom szupererőt ad

Valóságos szuperképességet kapsz, ha rendszeresen olvasol szépirodalmat.

Szeretnéd tudni, pontosan mire gondol az, akivel éppen beszélgetsz? Vagy egyszerűen csak varázsló módjára szeretnéd látni az emberek érzelmeit? Olvass szépirodalmat!

Nem csalás, nem ámítás. Aki szépirodalmat olvas, annak megadatik az ajándék, hogy könnyebben felismeri az érzelmeket az emberek arcán, mindössze a mimikájuk alapján. Ezt az összefüggést már régebben is felismerték az emberek, ma azonban már kutatások is alátámasztják.

Ez olyan, mintha gondolatolvasó lennél. Valódi szuperképesség. Ezt nyújtja számodra, ha szépirodalmat olvasol.

Az ok-okozati összefüggések még nem tisztázottak, de valószínűsíthető, hogy a szépirodalom növeli az emberek társadalmi érzékenységét, ebből adódóan az egyének érzelmeit is gyorsabban és biztosabban ismerik fel egy-egy gyorsan lejátszódó, rövid ideig látható mimika alapján.

Hogyan olvassunk, azaz könyv kontra e-book

Digitális világunkban olyan könnyen elérhető a tudás, mint eddig még soha. Rengeteget olvasunk képernyőn. Van egyáltalán még létjogosultsága a papírkönyveknek?

Azzal tisztában vagyunk, hogy egy e-book előállítása sokkal kevesebb erőforrást igényel, ami nyilvánvalóan ökológiai lábnyomunkat is csökkenti. Ezen kívül az e-könyvért nem kell elmenni, nem kell tárolni, nem porosodik, stb. Az e-könyvnek rengeteg előnye van a hagyományos papírkönyvvel kapcsolatban. Akkor hogyan lehetséges, hogy még nem váltotta fel teljes mértékben?

Sokan állítják, hogy jobban szeretnek kézzel fogható, hagyományos könyvet olvasni. Mégis ez hogyan lehetséges? Annyi előnye van az e-könyvnek, mégis millióan és millióan ragaszkodnak a jól bevált régi módszerhez.

A válasz nem is olyan egyszerű, ezért ezzel kapcsolatban is készült számos tanulmány. Ezek alapján egészen világosan kiderült, hogy aki papírkönyvet olvas, annak folyamatosan javul a szövegértési képessége. Nyilvánvalóan annak is javul, aki digitális formában olvas, csak nem olyan mértékben. Valójában óriási a különbség.

Azt is egyértelműen kimutatták a tanulmányok eredményei, hogy amit papíron olvasunk, azt sokkal jobban, könnyebben és hatékonyabban tudjuk értelmezni, valamint sokkal jobban emlékszünk az olvasottakra. Ezek elég fontos érvek a papírkönyv mellett, főként, ha tényirodalomról van szó, amit szeretnénk jól értelmezni és nem szeretnénk elfelejteni az olvasottakat.

Mivel a technikai vívmányokat mindig a fiatalok részesítették leginkább előnyben, ez természetesen napjainkban is így van. Főként a fiatalok olvasnak képernyőn, akár a számítógép képernyőjéről, akár a telefon kijelzőjéről, akár e-book olvasóról van szó. Ennek sajnos erősen érzékelhető a hatása, ugyanis egy folyamatos felmérés eredményeként világosan látható, hogy 2012 óta a fiatalok szövegértési képessége látványosan romlott. Ez a dátum körülbelül egybecseng azzal az időszakkal, amikor már elérhető áron hozzá lehetett jutni okostelefonhoz.

Nyilvánvalóan más okok is közrejátszanak, hiszen pont ugyanezen okból kifolyólag a fiatalok sokkal több időt töltenek egyéb internetes felületeken, tehát kevesebb időt töltenek olvasással.

Ha még azt az elkeserítő adatot is hozzáadjuk, hogy az utóbbi években hazánkban a funkcionális analfabetizmus elérte a 18-30 százalékot, akkor kijelenthetjük, hogy a helyzet kezd szörnyűvé válni.

Tehát, a fentieket figyelembevéve, érdemes olvasni, ha lehet, szépirodalmat papírkönyv formában. Rengeteg pozitívumot kapunk érte cserébe, ráadásul, ha jó könyvre bukkansz, akkor szórakoztató is.