Szerző: Franky Silver 

DÁTUM: 2022-09-27  

Három héttel ezelőtt a Daily Mail hírül adta, hogy női vámpír maradványait tárták fel Lengyelországban.

Egy lengyelországi faluban „női vámpír” maradványaira bukkantak egy 17. századi temetőben. A régészeti munkálatok során a kutatók olyan csontvázat tártak fel, mely egyértelműen vámpír elleni védekezésre való temetési rituálékra utal.

A női maradvány nyakát egy sarlóval a földhöz szegezték, mely élével a nyak felé lett a földbe szúrva, valószínűleg annak megakadályozására, hogy az élőhalott kikeljen sírjából. Ezen kívül a jobb nagylábujján egy lakatot fedeztek fel, ami a sírból való kilépést akadályozta meg. Ezek meglehetősen szokatlan eljárások.

Female ‘vampire’ with a sickle across her throat found in Pień, Poland. (Mirosław Blicharski)

További érdekesség, hogy a halottat selyemsapkában temették el, ami arra utal, hogy életében magas státusszú hölgy lehetett.

A feltárást Dariusz Poliński professzor vezette, aki meglehetősen szokatlannak találta ezt a temetési módot. A professzor azt mondta, hogy a halottak visszatérése elleni védekezés leginkább a fej vagy a láb levágása volt a 17. században, ezen kívül az elhunytat általában arccal lefelé temették el, hogy ne találjon vissza az élők közé. Általános eljárás volt ezen kívül a holttest elégetése, majd a csontmaradványok porrá zúzása. Tehát, lehetséges, hogy mégsem olyan maradványt találtak, akit életében vámpírnak hittek.

A vámpír mítoszok Európában egészen a 11. századig nyúlnak vissza, ami a feljegyzéseket illeti, továbbá több sírt is feltártak már, ahol egyértelműen vámpírnak hitték az elhunytat. Ezek esetében azonban teljesen eltérő jegyeket találtak. Általában találtak egy fa vagy fémrudat, melyet vagy a holttest mellkasán vagy a fején szúrtak át. Ez volt a leggyakoribb módszer a védekezésre. Úgy tartották, ez az egyetlen biztos módja, hogy a halott ne tudjon visszatérni az élők közé.

A 11. századtól kezdve az emberek tartottak az élőhalottaktól. Attól féltek, hogy egyes elhunytak vámpírrá változnak, amik temetésük után feljönnek a felszínre és uralmuk alá hajtják az élőket.

A hír forrása: Daily Mail

Vámpírok a popkultúrában

Napjainkban, főként a vámpírregényeknek köszönhetően mindannyian rengeteget tudunk a vámpírokról. Mint fentebb már említésre került, már a 11. században is papírra vetették a vámpírokkal kapcsolatos tapasztalatokat. Mégis a 18. századig kellett várni arra, hogy a népi hiedelem vámpírjai megjelenjenek a szórakoztató irodalomban. További száz évet várhattak az emberek arra, hogy népszerűvé váljanak a nyugati világban. Valójában Bram Stoker volt az, aki széles körben ismertté tette a vámpírokat 1897-ben megjelent Drakula című regényével. Drakula gróf a mai napig a legnépszerűbb vámpírfigura, rengeteg könyvben, valamint 227 filmben tűnt fel.

Szereted a vámpírokat? A vámpírregények a kedvenceid? Nézz körül a Ráday Antikvárium vámpírregényei között itt: Vámpírregények