Szerző: Franky Silver 

DÁTUM: 2022-10-05  

Mindig is tisztában voltunk azzal, hogy a könyveknek nevelő ereje van, ma azonban már kutatások alapján bizonyítani is tudjuk.

Fontos, hogy egy gyerek olvasson, ám még fontosabb, hogy odafigyeléssel válasszuk ki számára az olvasandó könyveket. Ez nyilvánvalóan több energiát követel a szülőktől, ám érdemes időt áldozni rá, hiszen akár a gyerek jövője múlhat rajta.

A nemi sztereotípiák akadályozzák a gyerekeket

Nemcsak a fejlődésben, de a képességeik kiaknázásában is akadályozzák a gyerekeket a nemi sztereotípiák. Ezt azonban olvasás révén könnyedén megelőzhetjük.

Szülőként nemcsak a gyermek testi épségéért és fejlődéséért vagyunk felelősek, hanem azért is, hogy az alapvető képességeik ne sikkadjanak el. Lehet, hogy gyermekünkben megvan a képesség egy új mérnöki találmány létrehozására, de lánygyermekként ez egész életében fel sem merül benne.

Nincs ebben semmi újdonság, hogy a nemi sztereotípiák meghatározók lehetnek egy ember életútját tekintve. Az újdonság sokkal inkább az, hogy ezek feloldhatók az olvasmányélmények által.

Mára már több egyetemi kutatás irányul arra, hogy miért érdeklődik kevesebb lány a reál tudományok iránt, ezáltal miért van kevesebb nő a mérnöki és egyéb hasonló területeken. A kutatások egyértelművé tették, hogy a mesékben és ifjúsági könyvekben nagyon sok sztereotípia található a női főszereplőkkel kapcsolatban, ám arra is rámutattak, hogy ez az olvasmányok gondos megválasztásával könnyedén feloldható.

A kutatásokat kisiskolás gyermekekkel végezték el. Különböző csoportoknak különböző történeteket olvastak fel, majd ezután teszteket végeztettek el velük, mely révén felmérték a sztereotip gondolkodásukat. A gyermekek tesztcsoportja olyan története kapott, melyben a női főszereplő logikusan gondolkodott és a matematikát használta valaminek a megoldására. A kontrollcsoport esetében férfi főszereplő végezte el ugyanezt, a másik kontrollcsoportnál pedig nem volt jelentősége sem a nemi hovatartozásnak, sem a logikus gondolkodásnak.

Az eredmény lenyűgöző volt és megerősítette az eredeti elképzelést, miszerint a sztereotip gondolkodás irányítható, illetve kialakítható az olvasmányélmények által. Ez valójában az ember egész életében alakítható, ám jól tudjuk, hogy a gyermekek sokkal fogékonyabbak.

Gondoljuk csak végig, milyen sok emberben szunnyadhat valamilyen különleges tehetség vagy képesség, mely kiaknázatlan marad egész életében. Nyilvánvalóan egy szülő sem szeretné, ha gyermeke is egy lenne a sok közül. Nem elég azonban, ha teljes szabadságot adunk a döntésben, amikor pályaválasztásról van szó. Ekkorra már lehet, hogy elnyomta magában a késztetést egy olyan irány felé, ami valamiért nem illik bele a társadalmi elvárásokba.

Könnyítsük meg gyermekünk életét azzal, hogy sokszínű olvasmányélményt biztosítunk számára, különösen figyelve arra, hogy ne hagyjuk kialakulni a sztereotípiákat. Szánjunk rá időt és energiát, hogy „előolvassuk” azokat a könyveket, melyeket a kezükbe adunk. Néhány év múlva hálásak lesznek érte.

A Ráday Antikvárium ifjúsági regényei között meglehetősen színes palettát találsz. Válogass kedvedre, hogy gyermeked kibontakoztathassa képességeit! Az ifjúsági könyveket itt találod: Ifjúsági regények a Ráday Antikváriumban