Szerző: Franky Silver 

DÁTUM: 2022-10-12  

Annie Ernaux francia író titokban írta meg első regényét, most pedig, néhány évtizeddel később, ő az idei Nobel-díj várományosa.

Nobel-dij 2022 Annie Ernaux

A francia írónő hazájának egyik legelismertebb kortárs írója. Talán éppen ezért nem volt túl nagy meglepetés, hogy a Svéd Akadémia neki ítélte idén az év legrangosabb díját.

Annie Ernaux francia író és irodalomprofesszor klasszikus választásnak tekinthető, hiszen több szempontból is ő volt az egyik legesélyesebb az idei irodalmi Nobel-díjra.

Nemcsak az első francia írónő, hanem egyben ő a tizenhetedik nő, aki megkapja a díjat. Éppen ezért az idei irodalmi Nobel-díj egy meghatározó lépésnek tekinthető abból a szempontból, hogy a Svéd Akadémia megpróbál egyensúlyt teremteni a férfi és női szerzők között. Korábban már erős kritikák érték a Svéd Akadémiát azért a tendenciáért, amiért elsősorban fehér nyugati férfiak kapták az irodalmi Nobel-díjat. Ez egy olyan irány volt, amin az utóbbi években aktívan változtattak.

Bátorságáért és éleslátásáért díjazva

„Azért a bátorságért és klinikai élességért, mellyel feltárja a személyes emlékezet gyökereit, elidegenítéseit és közösségi kereteit.” Ezzel indokolta meg az Akadémia az idei választását.

Mats Malm, a Svéd Akadémia elnöke, a bejelentéssel egyidőben közölte, hogy az írónőt nem sikerült telefonon elérnie. Nem sokkal később a TT Hírügynökség közzétette, hogy végül Annie Ernaux tudomást szerzett arról, hogy idén az irodalmi Nobel-díj neki lett ítélve. Először nem akarta elhinni a hírt.

„Nem! Tényleg? Nagyon meglepett a dolog, biztos benne, hogy én kaptam?” Ez volt az írónő első reakciója. Később megmagyarázta, hogy reggel dolgozott, ezért nem vette fel a folyamatosan csörgő telefont.

Kicsoda Annie Ernaux?

Annie Ernaux egy interjú során elmondta a New York Timesnak, hogy az első könyvét gimnazista korában írta, de a könyvkiadók elutasították, mondván, túl ambiciózus. Harmincévesen újra elővette ezt az írást. Ekkor már kétgyermekes anya volt és franciatanárként dolgozott.

Mivel a férje azzal bosszantotta, hogy folyton felemlegette a kézirat évekkel azelőtti kudarcát a kiadókkal szemben, ezért az írónő titokban dolgozott első könyvén. Első könyvét Les armoires vides címmel 1974-ben adta ki egy rangos francia kiadó. Ez azonban házassági krízishez vezetett. A férje véleménye szerint, ha Annie képes volt megírni egy könyvet a tudta nélkül, akkor arra is képes, hogy megcsalja.

Ezután kezdett írni a boldogtalan házasságáról, hét évvel később, 1981-ben kiadták harmadik könyvét La Femme gelée címmel. Néhány évvel később elvált férjétől, majd úgy döntött, hogy soha többé nem házasodik újra.

Első könyve óta Annie Ernaux 23 könyvet adott ki. A nagy áttörést 1983-ban negyedik, La place című könyvével érte el, majd óriási nemzetközi sikert ért el Évek (Lés années) című, 2008-ban megjelent önéletrajzi könyvével, amikor az 2017-ben angol fordítást kapott és Booker-díjra jelölték.

Kompromisszumoktól mentesen 50 éven át

A 82 éves írónő még most is aktív, legutóbbi könyve Le jeune homme idén jelent meg franciául. Ez egy 48 oldalas kisregény, ami egy harminc évvel fiatalabb fiatalemberrel való kapcsolatáról szól, amiről már korábban is írt, többek között az Évek című könyvében. Simple Passion című könyvében, ami 1991-ben jelent meg, egy házas diplomatával való viszonyáról ír. A könyv bestseller lett Franciaországban a megjelenés után.

Annie Ernaux saját életét és élményeit használja fel írásaihoz. Könyveinek műfaját saját maga autoszociobiográfiaként határozza meg, tehát nem klasszikus értelemben vett önéletrajzként.

Nemcsak a viszonyairól és a szerelmi életéről ír nyíltan több könyvében is, hanem az illegális abortuszáról, amit az első könyvében ábrázol részletesen, valamint egy történésről, amit leginkább nemi erőszaknak lehet leírni, a Lánytörténet (Mémoire de fille) című 2016-ban megjelent művében.

Könyvei közül eddig három jelent meg magyarul, Árulás (1997), Lánytörténet (2020), Évek (2021).