Szerző: Franky Silver 

DÁTUM: 2022-10-26  

Most lenne 100 éves Bálint Ágnes, akinek olyan mesék fűződnek a nevéhez, mint a Mazsola és Tádé, a Kukori és Kotkoda, a Vizipók-csodapók, Mi újság a Futrinka utcában? és a Frakk, a macskák réme.

Bálint Ágnes Vizipók csodapók

Bálint Ágnes a mesék világában élt és ezt a hangulatot adta át nekünk. Az általa írt mesék időtállók, hiszen mi is ezeken nőttünk fel és gyermekeink is szeretik. Bálint Ágnes tehetsége korán megmutatkozott, hiszen első meseregénye 1941-ben jelent meg a Dante kiadónál, amikor ő még csupán 19 éves volt.

Közel harminc éven át a Magyar Televíziónál dolgozott. Neki köszönhetjük a Tévémacit, valamint az első környezetbarát műsort, a Kuckót.

Az általa írt történetek szoros összefüggésben állnak élményeivel. Fiatalon nagyon sokat úszott, mivel a Duna mellett született, ezekből az élményekből fogant meg a Vizipók-csodapók ötlete. Frakk pedig egy valódi vizsla volt, Bálint Ágnes nagyapjának vadászkutyája. Olyan világot teremtett számunkra, ami a szülőket is a tévé elé szögezte az Esti mese idején.

A Futrinka utca története nagyon érdekes, hiszen eredetileg nem új mesék megteremtése volt a cél. Egy új, gyermekek számára készülő ismeretterjesztő műsor kellett a televíziónak Nagyapó címmel. Nagyapónak aztán lett egy cicája, majd egy kutyája, később egy rongybabája, ők lettek Cicamica, Morzsi és Böbe baba, akiket Bálint Ágnes a Futrinka utca lakóivá tett, akik aztán idővel még többen lettek.

Nem sokan tudják azonban, hogy Bálint Ágnes fordítóként is a mesék világát választotta. Neki köszönhetjük magyarul Babar és Garfield történeteit. Bálint Ágnes számára valóban ez jelentette az életet. Sokat adott nekünk és gyermekeinknek is.

Kedvet kaptál ezekhez a régi mesékhez? A Ráday Antikvárium mesék tekintetében is széles palettával áll rendelkezésedre. Kattints ide és válogass kedvedre: Mesék a Ráday Antikváriumban