Szerző: Franky Silver 

DÁTUM: 2022-11-02  

Sherlock Holmes nevét szinte mindenki ismeri az egész világon. Hogyan lett ennyire népszerű és ki volt az igazi Sherlock Holmes?

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes népszerűsége egyedülálló és töretlen. 1887-ben született Arthur Conan Doyle tollából, A bíborvörös dolgozószoba (A Study in Scarlet) regény keretein belül, majd elképesztő mennyiségű Sherlock regény és novella követte. Az elmúlt 135 évben rengeteg kiadást ért meg, nagyon sok filmfeldolgozás született. Több mint egy évszázad múltán még mindig megragadja az emberek figyelmét ez a különös figura. Az első ember, aki nem igazán szívlelte a zseni detektívet, saját teremtője volt, Arthur Conan Doyle.

Az író Sherlock Holmes alakját hibáztatta irodalmi sikertelenségéért. Úgy érezte, a detektívtörténetek miatt nem veszik komolyan íróként. A bosszú azonban akadályba ütközött. Megpróbálta megölni saját teremtményét, de kudarcot vallott. A felháborodott olvasóközönség nem hagyta annyiban szeretett karaktere halálát. Az emberek szó szerint kikövetelték Sherlock Holmes feltámasztását és a történetek folytatását.

Hogy is történt ez pontosan? 1893-ban az írónak végleg elege lett a népszerű nyomozóból, alapos megfontolás után Az utolsó esetben (The Final Problem) megölte. A felháborodás súlyos méreteket öltött. Arthur Conan Doyle tíz évig tartotta magát elhatározásához. Semmi szín alatt nem akart többet Sherlock történetet írni. Édesanyja unszolására azonban kénytelen volt megadni magát. Így 1903-ban visszahozta a nyomozózsenit az életbe Az üres ház (The Adventure of the Empty House) című novella keretei között. Ezután még 23 éven át jelentek meg a Sherlock novellák, majdnem az író haláláig.

A detektív látszólagos halála

Svájcban van egy Meiringen nevű város, ami talán nem mond túl sokat, ám ha megemlítjük, hogy itt található a Reichenbach vízesés, az mindent elárul a helyről.

Sherlock Holmes

Itt történt Az utolsó eset végjátéka, itt kellett volna Sherlock Holmesnak kilépnie „az élők” világából, legalábbis Arthur Conan Doyle így tervezte. A híres detektív itt csapott össze ősellenségével, Moriarty professzorral. A küzdelem során hősünk nem látott más megoldást, magával rántotta a professzort a vízesésbe. Később természetesen kiderült, hogy a detektív óriási szerencsével ki tudott mászni a katlanból.

Meiringen ma Sherlock Holmes város, ahol minden róla szól. Még külön túraútvonal is van a nevezetes vízeséshez, ahol a kíváncsi rajongók megtekinthetik a küzdelem helyét. Azért érdemes nem elfelejteni, hogy ez egy kitalált történet kitalált küzdelemmel. Mégis, ebben a városban az ember úgy érezheti magát, mintha Sherlock Holmes valóban létező személy lett volna. Lehet, hogy tényleg az volt?

Sherlock Holmes tényleg élt?

Erre a kérdésre nem igazán lehet sem igennel, sem nemmel válaszolni, ugyanis attól függ, hogyan tekintünk a kérdésre.

Sherlock Holmes

Nyilvánvalóan nem élt senki ezen a néven, vagy ha mégis, nem volt detektívzseni. Sokan úgy tartják, hogy az író kedvenc sebészprofesszoráról mintázta a nyomozót, aki az orvosi egyetemen tanította. Állítólag Rudyard Kipling rá is ismert Joseph Bellre az első történet olvasása során. Ez azonban nem ennyire egyszerű. Nyilvánvalóan külső és belső tulajdonságokat kölcsönzött tőle Arthur Conan Doyle, ám eléggé hihetetlen, hogy a sebészprofesszor nyomozott volna.

A valódi Sherlock Holmes maga az író volt, nyilvánvalóan a műveiben szebb külsővel és szabadabb élettel ruházta fel hősét. Doyle az igazság megszállottja volt, ezért több olyan nyomozást is kezdeményezett, ahol az ügyek már ugyan le lettek zárva, ám egyértelmű volt az igazságtalan ítélet. Két konkrét esetről tudunk, ahol az igazságtalanul elítélteket újabb tárgyalás révén felmentették, ám ez az írónak nem volt elég. Fáradhatatlanul munkálkodott egy szervezeten, ahol lehetőség van fellebbezni feltételezhető téves ítélet esetén. Így alakult meg – főként neki köszönhetően – a Court of Criminal Appeal.

Tehát, a kérdés fennáll: Sherlock Holmes tényleg élt? A válasz természetesen, nem, de mégis.

Szeretnéd újra olvasni kedvenc Sherlock Holmes történeteidet? A Ráday Antikváriumban mindig találsz ezek közül néhányat itt: Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes történetei és egyéb írásai