Szerző: Franky Silver 

DÁTUM: 2023-06-24  

Arthur Conan Doyle szellemi érdeklődése igen sokrétű volt. Egyik fő érdeklődési területe a spiritualizmus volt, és komolyan kutatta és gyakorolta azt, valamint nagymértékben hozzájárult a spiritualizmus elterjedéséhez.

Sankta Klara templom Stockholm

Conan Doyle úgy tartotta, hogy „a spiritualizmusnak nagyobb hatása lesz az emberiség jövőjére, mint bármely más dolognak”. Úgy érezte, hogy ez azért fontos, mert „megnyitja a kapukat egy magasabb rendű létformához” és lehetővé teszi számunkra, hogy kommunikáljunk az elhunytakkal. Conan Doyle szerint a spiritualizmus nemcsak a halál utáni élet létezésének bizonyítéka, hanem egy olyan filozófia, amely segít az embernek megérteni a világot és a benne rejlő értékeket.

Az író édesanyja és felesége halála után nagyon depressziós lett, és a spiritualizmus felé fordult, hogy kapcsolatot teremtsen velük a túlvilágon. Conan Doyle először csak érdeklődéssel fordult a spiritualizmus felé, de aztán aktív szereplője lett a mozgalomnak, és fontos szerepet játszott a spiritualizmus terjesztésében.

Az író életének egyik legfontosabb élménye az volt, amikor megpróbáltak vele közölni egy szellemi üzenetet egy médium segítségével. Az üzenet megdöbbentette Conan Doyle-t, mert a szellem pontosan olyan információkat közölt vele, amelyeket csak az író édesanyja tudhatott. Conan Doyle ezután elkezdte kutatni a spiritualizmus történetét és meggyőződésévé vált, hogy a szellemek valóban léteznek.

A cottingley-i tündérek

Egy bájos gyerekcsíny, mely minden idők egyik legnagyobb átverése volt, és amiben Arthur Conan Doyle haláláig hitt.

Elsie Wright és Frances Griffiths iskoláslányok az Egyesült Királyságban éltek a XX. század elején. Az 1917-ben történt események kapcsán váltak híressé.

A történet 1917-ben kezdődött, amikor Elsie Wright és Frances Griffiths arról számoltak be, hogy tündéreket láttak a Cottingley-patak partján. Az iskolás lányok azt állították, hogy sikerült fényképeket készíteniük a tündérekről. Az első négy kép közül kettőt Elsie, kettőt pedig Frances készített. Azonban sokan kételkedtek a fotók hitelességében, és úgy vélték, hogy csak tréfáról van szó.

Elsie édesanyja azonban meg volt róla győződve, hogy a képek valódiak, és elküldte őket egy spirituális szervezetnek, amely tündérképekként azonosította őket. A képek hamarosan híressé váltak, és sok ember érdeklődött a történet iránt. Arthur Conan Doyle is elhivatott támogatójukká vált, és az 1920-as években írt is a témában.

A két lány sokáig ragaszkodott ahhoz, hogy a képek valódiak, és nem akarták beismerni, hogy csak tréfáról van szó. Felnőttként azonban elismerték, hogy a képek hamisak, és hogy a tündéreket kartonpapírból készítették.

A cottingley-i tündérek története azonban továbbra is izgalmas és inspiráló, és sokan hisznek abban, hogy valóban vannak olyan spirituális lények, mint a tündérek. Az iskoláslányok szerepe az eseményekben mindenképpen érdekes, és a híres tündérfotók továbbra is fontos szerepet játszanak a spirituális közösségben.

Sherlock Holmes atyjának könyvesboltja

Arthur Conan Doyle maga is nagy szerepet játszott a spiritualizmus terjesztésében és népszerűsítésében. Ennek egyik megnyilvánulása volt a „Psychic Bookshop”, vagyis a Spiritiszta Könyvesbolt megnyitása.

A „Psychic Bookshop” vagy a Spiritiszta Könyvesbolt 1925-ben nyitotta meg kapuit Bloomsbury-ben, Londonban. A boltot Arthur Conan Doyle nyitotta, és egyik fő célja az volt, hogy olyan irodalmi és tudományos munkákat kínáljon, amelyek informálják az embereket, valamint alátámasztják a spiritualizmus értékeit és elveit. A boltban számos spirituális könyv, valamint sok eszköz és kiegészítő volt kapható, beleértve a kristálygömböket és a tarot kártyákat.

Az üzlet nemcsak a spirituális közösségben volt rendkívül népszerű, hanem a Sherlock rajongók körében is, mivel Arthur Conan Doyle személyesen is gyakran volt jelen. Az író itt találkozott spirituális vezetőkkel és médiumokkal, és több esetben is tanúja volt az anyagi világon túli jelenségeknek, amelyek megerősítették hitét a szellemvilágban. A boltban gyakran előadásokat és spirituális gyakorlatokat is tartottak, amelyeket a közösség tagjai széles körben látogattak.

A Spiritiszta Könyvesbolt hosszú éveken át működött, de sajnos az 1950-es években bezárták. Azonban a bolt története és jelentősége szorosan összefonódik a korabeli spirituális közösség történetével, és Arthur Conan Doyle munkája ezen a területen is jelentős volt.

Szeretnél többet tudni Arthur Conan Doyle munkásságáról? Könyveit megtalálod itt: Arthur Conan Doyle a Ráday Antikváriumban

Amennyiben inkább a spiritualizmus érdekel, akkor itt nézz körül: Ezotéria a Ráday Antikváriumban