Könyvek > Gasztronómia

Gasztronómia témájú könyvek

Az evés és az ivás olyan érzéki örömforrás, melynek élvezete életed végéig kísér. Magas szintű ismerete és művelése hozzájárul mindennapjaid örömeihez, színvonalának emelése életminőséged javítja. Nem is gondolnád, hogy a háztartás hétköznapi elvégzendő feladatai között a gasztronómia teherként is megjelenhető teendői milyen örömmel járnak, ha jól csinálod. Hogy csinálhatod jól? Ha szeretnél változatosan, finomakat főzni, szépen teríteni, megadni a módját, hogy a közös étkezések élménnyé váljanak, a téma szakkönyvei hasznos segítségedre lehetnek. 

Ha elveszettnek érzed magad a finomabbnál finomabb italok tengernyi kínálatában, a kávé, a tea, az alkoholos italok, sörök, borok világában, ugyancsak jó helyen jársz. A gasztronómia, italok témakörében található könyvek segíthetnek az ételekhez illő borok kiválasztásában, finom teák elkészítésben, ínyesmesterré válhatsz az italok területén is.

A gasztronómia az ételek és italok elkészítésének művészete, érzékszerveidet célzó alkotás, de több is annál, magában foglalja a vendéglátás többi elemét, a többiek között a terítés, a felszolgálás és a tálalás művészetét. 

A vendéglátás szakmai elemeit tárgyaló könyveket a gasztronómia, egyéb témakörébe soroltuk.

Szakácskönyvek

Az ételkészítés legfontosabb útmutatója a szakácskönyv. Az emberiség különböző korszakaiban, a kultúrtörténet által már 3000 év óta, az ókortól ismert a szakácskönyv, kezdetben kéziratos formában az indiai, kínai, zsidó kultúrákban, majd a középkortól már nyomtatott formában is. A szakácskönyv használatának igényét jól mutatja, hogy Európában az első nyomtatott könyv – a Gutenberg féle 36 soros Biblia - elkészítését mindössze 15 évvel követte az első nyomtatott receptgyűjtemény 1475-ben, így már az ősnyomtatványok között is megtalálod. 

Az első magyar nyelven megjelent szakácskönyv 1695-ben látott napvilágot Kolozsváron Szakáts mesterségnek könyvetskéje címmel, de korabeli hivatkozásokból ismert, hogy nagy udvarok konyháiban léteztek kéziratos formájú szakácskönyvek már korábban is. Már a korai szakácskönyvek, ahogy a maiak is a recepteken kívül hasznos tanácsokat is tartalmaztak az ételkészítés fortélyairól, a konyhatechnológia praktikáiról. 

A szakácskönyv kategóriában részelemeire bontva csoportosítottuk a téma szakkönyveit. Jó böngészést, majd örömteli sütés-főzést kívánunk!

Borászat, italok

Borászat, nagyüzem nélkül is készíthetsz, bort, pálinkát, konyhádban megjelenhetnek a legkülönbözőbb alkoholmentes italok. Alkoholos italok, a kávé, tea, zöldség- és gyümölcslevelek, különböző tejes italok, erjesztett levek, koktélok széles palettáját készítheted el magad is. Az italok készítése és helyes kiválasztásuk ételeidhez a gasztronómia fontos alappillére, gyakorlatát Te is művészi szintre emelheted, fogyasztásukkal élménnyé varázsolhatod étkezéseid. Ehhez az italok kategóriájában találsz szakirodalmat, átfogó műveket, egyes italokat részletesen tárgyaló, azok elkészítésének mesterfogásaiba bevezető könyveket.

Az italok világában kiemelten fontos szerepet játszik a bor, jó borászat által különböző gyümölcsökből, de főleg szőlőből készített borok zamata megfelelő ételtársítással tökéletessé teheti az elfogyasztott vacsora élményét. Étkezésen kívüli fogyasztása is bearanyozhatja életed eseményeit, mértékkel fogyasztva, egyedül vagy társas együttlétek alkalmával. A borászat, a bor elkészítésnek művészete alapos ismereteket igényel, nagyüzemi méretekben képzett szakemberek végzik komoly felszerelésekkel. Ennek ellenére elkészíthető „kicsiben” is, egy-két generációval ezelőtt még a háztartási kultúránk részeként gyakori volt a háztáji méretű borászat, ahol kiskertben megtermelt szőlőből kis mennyiségben bort állítottak elő. Ha kedvet érzel, hogy kipróbáld, vagy már magad is szakember vagy, de ismereteid tovább szélesítenéd, a borászat témakörben találsz hozzá könyveket. A borhoz hasonlóan házilag elkészíthetők az égetett szeszes italok, hagyományosan a pálinka. Az ezekről szóló könyveknek is itt, a borászat témakörben adtunk helyet.

Egyéb

A vendéglátás, ahogy azt a szó is mutatja a vendégül látás művészi értékű gyakorlása. Megvendégelni valakit jelenthet többet annál, mint ételt rakni elé. A finoman, változatosan elkészített menü, a hozzájuk megfelelően kiválasztott italok, az esztétikus terítés, a szakértő felszolgálás, a hangulatteremtő elemek, mint a zene jó megválasztása, és sok más egyéb emelik vendégeid komfortérzetét. 

A gasztronómia egyéb témaköreibe azokat a könyveket csoportosítottuk, melyek a többi alkategóriába szorosan nem illeszkednek, fő témájukat illetően azonban mégis ide sorolandók. Általánosságban ezek a vendéglátóipar különböző szakterületei, a felszolgálás, az idegenforgalom bizonyos részei, mint a falusi turizmus, a szállodaipar, azok részterületei, a teljesség igénye nélkül említve ezeket. Mind a vendéglátás szakmai szintű gyakorlásának alapműveit, mind az otthoni vendégvárás hasznos ötleteit tartalmazó könyveket, az egyéb kategóriába gyűjtöttük csokorba és ide,  rendeztük a vendéglátás és különös tekintettel a főzés alapanyagainak szakirodalmát is.

Legnépszerűbb könyvek gasztronómia témakörben

Keresés gasztronómia kategóriában:

1–32 termék, összesen 547 db

Ha te is a könyvek szerelmese vagy, kövess minket Facebook oldalunkon!