Könyvek > Gasztronómia
Gasztronómia témájú könyvek
Az evés és az ivás olyan érzéki örömforrás, melynek élvezete életed végéig kísér. Magas szintű ismerete és művelése hozzájárul mindennapjaid örömeihez, színvonalának emelése életminőséged javítja. Nem is gondolnád, hogy a háztartás hétköznapi elvégzendő feladatai között a gasztronómia teherként is megjelenhető teendői milyen örömmel járnak, ha jól csinálod. Hogy csinálhatod jól? Ha szeretnél változatosan, finomakat főzni, szépen teríteni, megadni a módját, hogy a közös étkezések élménnyé váljanak, a téma szakkönyvei hasznos segítségedre lehetnek.
Ha elveszettnek érzed magad a finomabbnál finomabb italok tengernyi kínálatában, a kávé, a tea, az alkoholos italok, sörök, borok világában, ugyancsak jó helyen jársz. A gasztronómia, italok témakörében található könyvek segíthetnek az ételekhez illő borok kiválasztásában, finom teák elkészítésben, ínyesmesterré válhatsz az italok területén is.
A gasztronómia az ételek és italok elkészítésének művészete, érzékszerveidet célzó alkotás, de több is annál, magában foglalja a vendéglátás többi elemét, a többiek között a terítés, a felszolgálás és a tálalás művészetét.
A vendéglátás szakmai elemeit tárgyaló könyveket a gasztronómia, egyéb témakörébe soroltuk.
Szakácskönyvek
Az ételkészítés legfontosabb útmutatója a szakácskönyv. Az emberiség különböző korszakaiban, a kultúrtörténet által már 3000 év óta, az ókortól ismert a szakácskönyv, kezdetben kéziratos formában az indiai, kínai, zsidó kultúrákban, majd a középkortól már nyomtatott formában is. A szakácskönyv használatának igényét jól mutatja, hogy Európában az első nyomtatott könyv – a Gutenberg féle 36 soros Biblia - elkészítését mindössze 15 évvel követte az első nyomtatott receptgyűjtemény 1475-ben, így már az ősnyomtatványok között is megtalálod.
Az első magyar nyelven megjelent szakácskönyv 1695-ben látott napvilágot Kolozsváron Szakáts mesterségnek könyvetskéje címmel, de korabeli hivatkozásokból ismert, hogy nagy udvarok konyháiban léteztek kéziratos formájú szakácskönyvek már korábban is. Már a korai szakácskönyvek, ahogy a maiak is a recepteken kívül hasznos tanácsokat is tartalmaztak az ételkészítés fortélyairól, a konyhatechnológia praktikáiról.
A szakácskönyv kategóriában részelemeire bontva csoportosítottuk a téma szakkönyveit. Jó böngészést, majd örömteli sütés-főzést kívánunk!
Borászat, italok
Borászat, nagyüzem nélkül is készíthetsz, bort, pálinkát, konyhádban megjelenhetnek a legkülönbözőbb alkoholmentes italok. Alkoholos italok, a kávé, tea, zöldség- és gyümölcslevelek, különböző tejes italok, erjesztett levek, koktélok széles palettáját készítheted el magad is. Az italok készítése és helyes kiválasztásuk ételeidhez a gasztronómia fontos alappillére, gyakorlatát Te is művészi szintre emelheted, fogyasztásukkal élménnyé varázsolhatod étkezéseid. Ehhez az italok kategóriájában találsz szakirodalmat, átfogó műveket, egyes italokat részletesen tárgyaló, azok elkészítésének mesterfogásaiba bevezető könyveket.
Az italok világában kiemelten fontos szerepet játszik a bor, jó borászat által különböző gyümölcsökből, de főleg szőlőből készített borok zamata megfelelő ételtársítással tökéletessé teheti az elfogyasztott vacsora élményét. Étkezésen kívüli fogyasztása is bearanyozhatja életed eseményeit, mértékkel fogyasztva, egyedül vagy társas együttlétek alkalmával. A borászat, a bor elkészítésnek művészete alapos ismereteket igényel, nagyüzemi méretekben képzett szakemberek végzik komoly felszerelésekkel. Ennek ellenére elkészíthető „kicsiben” is, egy-két generációval ezelőtt még a háztartási kultúránk részeként gyakori volt a háztáji méretű borászat, ahol kiskertben megtermelt szőlőből kis mennyiségben bort állítottak elő. Ha kedvet érzel, hogy kipróbáld, vagy már magad is szakember vagy, de ismereteid tovább szélesítenéd, a borászat témakörben találsz hozzá könyveket. A borhoz hasonlóan házilag elkészíthetők az égetett szeszes italok, hagyományosan a pálinka. Az ezekről szóló könyveknek is itt, a borászat témakörben adtunk helyet.
Egyéb
A vendéglátás, ahogy azt a szó is mutatja a vendégül látás művészi értékű gyakorlása. Megvendégelni valakit jelenthet többet annál, mint ételt rakni elé. A finoman, változatosan elkészített menü, a hozzájuk megfelelően kiválasztott italok, az esztétikus terítés, a szakértő felszolgálás, a hangulatteremtő elemek, mint a zene jó megválasztása, és sok más egyéb emelik vendégeid komfortérzetét.
A gasztronómia egyéb témaköreibe azokat a könyveket csoportosítottuk, melyek a többi alkategóriába szorosan nem illeszkednek, fő témájukat illetően azonban mégis ide sorolandók. Általánosságban ezek a vendéglátóipar különböző szakterületei, a felszolgálás, az idegenforgalom bizonyos részei, mint a falusi turizmus, a szállodaipar, azok részterületei, a teljesség igénye nélkül említve ezeket. Mind a vendéglátás szakmai szintű gyakorlásának alapműveit, mind az otthoni vendégvárás hasznos ötleteit tartalmazó könyveket, az egyéb kategóriába gyűjtöttük csokorba és ide, rendeztük a vendéglátás és különös tekintettel a főzés alapanyagainak szakirodalmát is.
Legnépszerűbb könyvek gasztronómia témakörben
1–32 termék, összesen 788 db
-
Zilahy Ágnes: A befőttekről
Ár: 1000 Ft Kosárba teszem -
Liscsinszky Béla: Négy évszak ételei – Nyár az Aranysárkány vendéglőben
Ár: 350 Ft Kosárba teszem -
Lajos Mari, Hemző Károly: 99 előétel 33 színes fotóval
Ár: 500 Ft Kosárba teszem -
Frank Júlia: A te szakácskönyved!
Ár: 900 Ft Kosárba teszem -
Pelle Józsefné: Nyári ízek télire
Ár: 750 Ft Kosárba teszem -
Lajos Mari, Hemző Károly: 99 saláta 33 színes ételfotóval
Ár: 900 Ft Kosárba teszem -
Knézy Judit: Somogy régi ételei
Ár: 750 Ft Kosárba teszem -
Lajos Mari, Hemző Károly: 99 gyümölcsös édesség 33 színes ételfotóval
Ár: 700 Ft Kosárba teszem -
F. Nagy Angéla: Ínyencnaptár
Ár: 480 Ft Kosárba teszem -
Tolnai Kálmán: Ételek vadon termő gombákból és erdei gyümölcsökből
Ár: 1400 Ft Kosárba teszem -
Thurnay Béláné: Nyárson sültek
Ár: 500 Ft Kosárba teszem -
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Ár: 400 Ft Kosárba teszem -
Nagyanyáink receptjei
Ár: 750 Ft Kosárba teszem -
Nosztalgia szakácskönyv
Ár: 600 Ft Kosárba teszem -
Lajos Mari, Hemző Károly: 99 Sajt- és tojásétel 33 színes ételfotóval
Ár: 840 Ft Kosárba teszem -
F. Nagy Angéla: Fiatalok főzőiskolája
Ár: 750 Ft Kosárba teszem -
F. Nagy Angéla: Saláta ABC
Ár: 600 Ft Kosárba teszem -
Aladdin konyhája
Ár: 830 Ft Kosárba teszem -
Liscsinszky Béla: Reform szakácskönyv
Ár: 800 Ft Kosárba teszem -
Lajos Mari, Hemző Károly: 99 előétel 33 színes fotóval
Ár: 890 Ft Kosárba teszem -
Dobos C. József: Magyar-Franczia szakácskönyv
Ár: 2390 Ft Kosárba teszem -
Finomságok gombával
Ár: 780 Ft Kosárba teszem -
Verő Juli: Hónapok, napok, ételek
Ár: 700 Ft Kosárba teszem -
Cseh Mária, Pirchala István: 400 kínai recept
Ár: 1200 Ft Kosárba teszem -
Fabriczky Imre, Papp Antal: Házi konzerválás
Ár: 4000 Ft Kosárba teszem -
Tóth M. Ildikó: Aszalás, kandírozás
Ár: 1500 Ft Kosárba teszem -
Bagi József (szerk.): Diétás ételek a gabonaipar termékeinek felhasználásával
Ár: 500 Ft Kosárba teszem -
Adrian Bailey: A főzés alapanyagai
Ár: 1500 Ft Kosárba teszem -
Csizmadia László: Sütés-főzés a szabadban és a hétvégi házban
Ár: 790 Ft Kosárba teszem -
Lexáné Regéczi Márta: Gyümölcsételek
Ár: 600 Ft Kosárba teszem -
Dr. Gion Béla: Katonaételek
Ár: 1200 Ft Kosárba teszem -
Rudnay János, Beliczay László: Mézkönyv
Ár: 800 Ft Kosárba teszem
Ha te is a könyvek szerelmese vagy, kövess minket Facebook oldalunkon!