Könyvek > Hobbi, szabadidő > Bélyeggyűjtés, numizmatika

Bélyeggyűjtés, numizmatika témájú könyvek

Bélyeggyűjtés, numizmatika könyvek - Ráday Antikvárium

A bélyeggyűjtés, a nemzetközi szóhasználatban filatélia, egyike a világ legnépszerűbb hobbijainak. A bélyeggyűjtés körébe a postai és illetékbélyegek, a bélyeggel ellátott postaborítékok, okiratok tartoznak. Az ezek körén túlmutató különböző fajtájú bélyegek, mint a tagságidíj-, vagy a reklámbélyeg gyűjtését parafilatéliának nevezik. A bélyeggyűjtés néha egyes földrajzi területekre, országokra irányul, máskor időszakokra korlátozódik, ritkábban téma alapú.

A képes levelezőlap, közkeletűbb nevén képeslap egy különálló gyűjtési terület, az úgynevezett futott képeslapokon is van bélyeg, de az ezt gyűjtők számára még érdekesebb a rajtuk szereplő képanyag, mely egy-egy térség, város, falu helytörténeti értékű, korhű képdokumentumai.

A numizmatika a jelenkor pénzeinek változatosságával már olyan hatalmas mennyiséget mutat, hogy a gyűjtők gyakran csak részterületekre koncentrálnak, gyűjtenek csak papírpénzt, szükségpénzeket, értékpapírokat, verde- ill. nyomdahibás pénzeket, de még hamisítványokat is. 

A numizmatika a régi pénzek gyűjtésén túlmutatóan pénzzel és pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. A pénzek gyűjtése az ókortól fogva divatos hobbi, Augustus római császárról is feljegyezték, de ismertek más fontos történelmi személyek, többek között VIII. Bonifác pápa, Petrarca és XIV. Lajos francia király, akik hódolt e nemes szenvedélynek.

E témák szerteágazó szakirodalmának könyveit csoportosítottuk ebbe a kategóriába.

Legnépszerűbb könyvek bélyeggyűjtés, numizmatika témakörben

Keresés bélyeggyűjtés, numizmatika kategóriában:

Ha te is a könyvek szerelmese vagy, kövess minket Facebook oldalunkon!