G. Tucci: Kincses Tibet

Előjegyezhető

Kategória:

Young, aki 1912-ben először látogatta meg Csaparangot, Guge királyainak ősi fővárosát, így fejezte be beszámolóját, – az elsőt és mind a mai napig az egyetlent, amely bő részletességgel írja le Csaparangot és Tolingot: a Azonban eleget tudunk Toling és Csaparang múltjáról ahhoz, hogy további érdeklődést keltsen, ez csak úgy elégíthető ki, ha megbízható Tibet-szakembert küldünk ki mindkét helyre, azzal a teljes meghatalmazással, hogy alaposan tanulmányozhassa az ottani régiségeket és vadászhasson feliratokra … Még sokat kell megtanulnunk Toling nagy korszakáról, amikor arany kolostora világosságot és műveltséget sugárzott egész Tibetre, Kashmirtól Assamig: Guge történetéről a XI-XVII. századokban, amiről semmi egyebet nem tudunk, mint egy-egy alkalmi említését annak, hogy Ladakh sikeres betörést intézett ellene vagy adóért megsarcolta: s végül a Csaparang-uralkodóház emelkedéséről, hódításairól, dicsőségéről és hirtelen, drámai bukásáról.
De Young szavainak, sajnos, sokáig nem támadt visszhangjuk. Nyugat-Tibet bezárta kapuit és egyetlen kutatónak sem sikerült átlépni határait, azzal a határozott céllal, hogy felfedezi romjait, kikutatja templomait és összeszedi elmúlt dicsőségének bizonyítékait és emlékeit.
Igaz, hogy Csaparang időközben felkeltette a tudósok érdeklődését, de nem mint valaha történelmileg jelentős uralkodóház fővárosa, hanem mint egy keresztény közösség középpontja, amelyet a portugálus Andrade missziója alapított.

Készleten
Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Fordító

Révay József

Sorozat

A Magyar Földrajzi Társaság Könyvtára

Oldalszám

181