Dr. Biró György: Tápanyag-beviteli referencia-értékek

Ár: 3600 Ft

Megvásárolható

Az ​olvasó egy olyan könyvet tart a kezében, amelyet Németország, Ausztria és Svájc táplálkozási szakértői állítottak össze az ezredfordulón. A munka angol fordítását 2002-ben adták ki, és folyamatban van más nyelvű fordítás elkészítése is. Ennek az alapvető és egész Európában iránymutató könyvnek magyarra fordítására H. Erbersdobler professzornak, a Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE) elnökének kezdeményezésére nyílt mód. Nem kétséges, hogy a táplálkozásra vonatkozó ismereteink szinte logaritmikus léptékben gyarapodnak, különösen azóta, hogy az anyagcsere folyamatok genetikai hátterét a molekulárbiológia segítségével lehetőségünk van megközelíteni. A kutatások súlypontja egyre inkább a tápanyagok, illetve a táplálkozás egésze és gének expresszálódása közötti összefüggések megvilágítására tevődik át. Ezzel egyidejűleg az eddigieknél sokkal nagyobb hangsúlyt kap ugyanezen tényezőknek az egészség megtartásában, a betegségek megelőzésében betöltött szerepe. Ebben az új aspektusban döntő jelentőségű az egyes tápanyagok szükséges mennyiségének és a tápanyagok, valamint a nem tápanyag jellegű élelmiszer összetevők kölcsönhatásainak megismerése. A tápanyagok hiánybetegségeinek köréből – nem tagadva ennek fontosságát – eljutunk ahhoz a magasabb szinthez, amelynél már megnyílik az út a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás előnyeinek kihasználásához az ember életének teljesebbé tétele, testi és szellemi integritásának megőrzése érdekében.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző