Az Álmoskönyv Krúdy Gyula legkedvesebb művei közé tartozott, s az olvasók is szívesen fogadták. pedig csak egy részét “írta” – az anyag jó részét csak összegyűjtötte, régi álmoskönyvekből, nagyanyja, öreg barátai, fiatal parasztszolgálók s megannyi más ismerőse emlékeiből, vélekedéseiből, és bőven kiegészítve saját följegyzéseivel, mindezt írásba foglalta és csoportosította. Mégis jellegzetes Krúdy-mű jött így létre, mely nemcsak pszichológiai vagy néprajzi tekintetben érdekes: többről van szó – ez a kötet a régi magyar úri osztály szinte teljes tudati leltára… Az álmok leírása s értelmezése mindezek fölött tiszta költészet: játék és képzelet szabad, de sokszor igen mélyértelmű csapongása. Úgy kell olvasni ezeket az álomképeket, mint egy-egy szürrealista verset: gyönyörködni az ötletekben, finom szépségekben, megmosolyogni szellemi bukfenceit – de nem szabad túlságosan komolyan venni. Játék ez, szellemes, színes játék, költészet a javából, de nem “realitás”.
Az Álmok és Babonák könyvé-t egy sor kisebb Krúdy-írás egészíti ki. A szegények mosolya – tréfás álomfejtésekkel foglalkozó “szerkesztői üzenetek”, A szerelmes levél c. sorozat remekművű groteszk tárcái, a magyar lóversenyekről szóló Futtatás cikkei s végül az ételekkel, gasztronómiával, konyhaművészettel foglalkozó A gyomor örömei.
TARTALOM:
Az olvasóhoz 5
Álmok 7
Magyar ember álmai 9
Álmok 16
Babonák 16
A szegények mosolya 345
A szerelmes levél 369
A finom ember búcsúlevele 371
Posztresztánt 376
Leányszöktetés 381
Asszonyszöktetés 385
A kegyes hercegnőhöz 390
A tekintetes kisasszonyhoz 394
A vidéki hölgyhöz 399
A cirkusz művésznőjéhez 405
A Jólányhoz 410
A babonás hölgyhöz 415
A fogadósnéhoz 420
Az özvegyasszonyhoz 424
A pünkösdi királynőnek 428
A jól érett kisasszonyhoz 432
A reggeliző hölgyhöz 436
Futtatás 441
Futtatás 443
A Derby 446
Kártya és ló 450
A békeévek szép emlékei vasárnap, a Király-díjon 454
Az új lóversenytér megnyitásán visszatért a régi, szép májusok levegője 459
A százesztendős pesti lóverseny 464
A gyomor örömei
Akik azért utaznak messze földre, hogy jól megebédeljenek 483
Pesti gasztronómia, vagy a forgalmi adó muladozása 486
Kérek egy feketét! 490
Újházi levese 494
Régi magyar író ebédje 502
A konyha művészete, Esterházy rostélyosai 507
Rarsangi és böjti örömünk: a hal 512
Egy farsangi leves hiteles története 519
A böjtölés tudománya 524
A gábli története 530
A húsvéti sódar titkai 537
Mit ebédelt Ferenc József? 545
Függelék 557
Az álomlátó Krúdy / Barta András 559
Bibliográfiai jegyzetek 596