• Minden termék
  • Általános
  • Gergely Anikó: Magyar kóstoló

Gergely Anikó: Magyar kóstoló

Előjegyezhető

Kategóriák: ,

TARTALOM:

Útmutató a könyv haszálatához 4
Bevezetés 9
Magyarország térképe 10
Az Alföld 12
Bevezetés 15
A fűszerpaprika. Az első számú fűszer 17
Habeat colorem, odorem et saporem
Ha akarom csipős, ha akarom, nem
A kapszaicin
Néhány a kereskedelemben kapható pirospaprikafajta
A fűszerekről
A gulyás. Egy tányér történelem 25
A szürkemarha. Négy lábon járó örökség 26
Levespor a középkorból 28
A bogrács. A férfiak főzőedénye 30
Pörkölt, paprikás, tokány. A gulyás gyermekei
Zónaételek 33
Pörkölt és paprikás csirkéből. Joggal híres 34
Tyúk és csirke az asztalon. Közkedvencek 36
Tarhonya. Hol is terem?
Légies név, vaskos étek: a lebbencs 38
Főtt tészták. Kettős szerepben
A leggyakoribb levesbetétek
Galuskák. Névrokonok 40
A debreceni. Egy híres páros 42
A hajdúk konyhája. Büszkén, szabadon 43
Tanya. Lakott sziget 45
Az eperfa
Főzelékek. Ha nem eszed meg, kicsi maradsz 46
A petrezselyemzöld
Levesek zöldségfélékből. A legkellemesebb étvágygerjesztő 50
A kovászos uborka. Természetesen erjesztve 52
A nélkülözhetetlen epizodista: a saláta
A vörös- és fokhagyma. Keserű magába 54
A zöldpaprika. A megunhatatlan 59
Néhány paprikafajta
A “paprika-díj”
A paradicsom. Édenkerti adomány 61
Lecsó. Variációk egy kedvelt témára 62
Paprikás krumpli. Hétköznapi csoda 63
A töltött káposzta. “A káposztás hús Magyarországi címere” 65
A szalámi. Nyáron is téli 67
A gyulai, a csabai. Kolbászból font kerítés 68
A kenyér. A legszentebb étek 70
Világraszóló vendégség
A lángos. Óvakodj a hidegtől! 74
Ökörsütés. Újjáéledt tradíció
Birkaételek. Hanyatló dicsőség 76
Rántott hús. A vasárnapi ebéd 78
Palacsinta. Egy valódi Jolly Joker 80
A palacsintasütő 82
Kedvelt változatok
A mézeskalács. Ámor patrónussága alatt 86
A fröccs. Kedves egészségére! 89
Aki feltalálta a szódavizet
Borok az Alföldről
Liba, kacsa. Egy okos meg egy buta madár 90
Vadételek. Tányérba szelídítve 97
Horgászok, halászok. A halak jegyében 98
Szálka nélkül
Halászlé. Mindenki másképp csinálja 102
Egyéb halételek
Vaj, túró, tejföl. Hófehér gyönyörűségek 106
Akik a tejet adják
Néhány ismert hazai sajt
A barack hazája. Lekvár pedig kell 111
A magyar cseresznye
Lekvárfőzés
Barackpálinka. Palacka zárt napfény 113
A rétes. Hogy betakarjon egy huszárt lovastul 114
Vargabéles
Néhány rétes a sok közül
Fánk, csöröge, aranygaluska. Csak frissen, melegen 118
A megnemesedett kelt tészta
Budapest és környéke 120
Bevezetés 123
A Nagyvásárcsarnok. Budapest gyomra 124
Kávéház. Egy letűnt világ nyomában 126
A New York. Egy valódi túlélő 128
A kávé. A legnépszerűbb ital 130
Az eszpresszógép
Az eszpresszó. Évtizedek a kávégép körül 133
Büféasztal. Ez is lehet magyaros 134
Szakácskirályok. Nagy nevek, jó ételek 136
A Gundel – egy legenda, s akik megalkották
Élő hagyomány
Sör. A folyékony kenyér 140
Az étkezések rendje. Naponta ötször? 142
Népszerű desszertspecialitások. Amit nem szabad kihagyni 144
Budapest-bélszín. Egy méltó képviselő 146
Nagynevű levesek. Hommage á… 147
Rakott és töltött ételek. Utat a fantáziának 148
Káposzta Vecsésről. A falu neve garancia 150
Mit érne nélkülük a disznótoros?
Készételek savanyú káposztából. Téli vigaszunk 152
Zsidó ételek. Áthangolt hagyomány 154
Rácosan. A befogadottak öröksége 156
Cukrászdaország. Édes élet 158
Egy gyöngyszem
Az étvágy édességes tárgya
A Dobos-torta
Házi torták. Az ünnep fényessége 167
Házi sütemények. Az otthon édes íze 168
Az Unicum. Sikersztori kitérőkkel 169
A marcipán. Nem csak tortadísz 170
Pezsgők. A luxus buborékai 172
A szilveszter és az újév. Csak azért is vidáman! 174
Az ünnep étkei
Nemzeti kedvtelések. Ebédlőtitkok 176
Királyi vadaskertek. Zsákmány és elejtője 179
Gurulós kincs
Felső-Magyarország 180
Bevezetés 183
Az alma. A parancsolt gyümölcs 184
Néhány népszerű almafajta
Aszalás, befőttkészítés. Ami nem megy ki a divatból 188
Az aszalt szilva
A szilvalekvár. Miért nem kapott nemességet? 192
Derelye. Egy régi barát 194
Szatmári szilva. Hideg ellen – belsőleg 196
Húsvét. Szabad-e locsolni? 199
Diólikőr
Sonka nélkül nincs húsvét
Pogácsák. “Kóstolja meg ezt is…” 204
Belsőségek. Mit szeretnek a férfiak? 206
A krumpli. A legsikeresebb bevándorló 208
Egy karrier állomásai
Száraz hüvelyesek. Szegény ember eledele 210
Gyümölcslevesek és -mártások. Mintha desszerttel kezdenél 212
Dinnyék. Az augusztusi bajnok 214
Eger borai. Miért éppen bikavér? 216
Egy bor és a törökök
Gomolya, juhtúró. Gazdagodó aromák tárháza 218
Vadak. Koronás fők 220
A vadhúsokról
Pisztráng. A szivárvány színei 222
Tokaji borok. Nektár a szőlővesszőn 224
Hol az arany?
A borok királya, a királyok bora
Bormatuzsálemek
Egy diplomata, amelyik mindig célt ér
Kis tokaji borkalauz
Konyakmeggy. Egy gyümölcs megdicsőülése 232
“Csak azt tudnám, hogy nyitja ki kívülről az ablakot…” 234
Lakodalom. Holtomiglan, holtodiglan 234
A Dunántúl 238
Bevezetés 241
A fogas. A halkirály 242
Néhány hazai halfajta
Ásványvizek. Nem ugyanaz 246
Borok a Balaton környékéről. Nászéjszakák bora 248
Vetélkedő Nagyszakácsiban. Királyi szakácsok nyomában 254
Gomba. Az erdő ajándéka 257
Gombafajták
Csárdaromantika. Betyárok nyomában 258
A betyárokról
Vörösborok. A Pisztráng-ötös ihletője 262
Liszt és a szekszárdi
Disznóölés. Pogány ünnep 264
A mangalica
Zsír és olaj. Közeleg a búcsú? 271
A zsírosbödön
A napraforgóolaj
Szalonna. Ezeregy… 272
Néhány szalonnaféleség
Tábortűz mellett. Odakünn más 274
Ételek a Dunántúlról. Költő az étlapon 277
Á la Esterházy
Méz. Vissza a természethez! 279
Méhser
Az akác
Néhány mézünk
Szelídgesztenye. Mediterrán beütés 281
A téli kedvenc
Szaloncukor. A pótolhatatlan 285
Karácsonyi menük. A kilók ünnepe 288
Bejgli
Fagylalt és parfé. A jeges kedvenc 293
Függelék 295

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző