• Minden termék
  • Általános
  • Gundel Károly: Kis magyar szakácskönyv

Gundel Károly: Kis magyar szakácskönyv

Előjegyezhető

Kategóriák: ,

E könyvecske 1934-ben először németül, majd angolul, később franciául jelent meg, sőt néhány receptje – a paprika propagandájának szolgálatában – japánul is. Csak ezek után adták ki magyarul, majd a szerző halála után oroszul, csehül és olaszul. Német és angol nyelven minikönyvként is többször megjelent.
A mű sikerét bizonyítja, hogy első megjelenése óta 50 kiadást ért meg, és szakmabeliek, valamint szakmán kívüliek százezrei forgatják szerte a világon.
A mostani átdolgozás szükségességéről hadd idézzük Escoffier-t, aki 1907-ben megjelent “Le guide culinaire” című előszavában ezt írja:
“Tudomásul kell vennünk, hogy a szokások, az életmód 1850 óta sokat változott, s így a konyhaművészetnek is módosulnia kellett. Careme vagy Dubois és Bernard csodálatos művei megfeleltek a kor szokásainak: mint dokumentumok és mint munkánk alapja örök életűek is. Az egész összkép azonban, melyet tisztességgel felépítettek, nem felel már meg napjaink követelményeinek. Tisztelnünk, szeretnünk és tanulmányoznunk kell ezeket a kiváló műveket, de a szolgai lemásolás helyett keresnünk kell az új utat, amely a mai kor gyakorlatának, szokásainak megfelel…”

TARTALOM:

A kiadó előszava 3
Gundel Károly életrajza 5
Részletek Gundel Károly írásaiból 7
A magyaros konyha alapvető mesterfogásai 11
Levesfélék 14
Gulyásleves 14
Hamis gulyásleves 14
Bográcsgulyás 14
A bográcsgulyás változatai 15
Alföldi és szegedi gulyás 15
Szerb gulyás 15
Babgulyás 15
Birka- (ürü-) gulyás 15
Csángó gulyás 15
Kolozsvári gulyás 15
Betyár gulyás 16
Likócsi sertésgulyás 16
Halászlé 16
A halászlé változatai 16
Szegedi halászlé 16
Korhely halászlé 16
Kalocsai halászlé (gyúrt levestésztával) 17
Paksi halászlé 17
Palócleves 17
Jókai-bableves 17
Pethes-leves (húsleves készítése) 18
Ujházi-leves 18
Zöldbableves magyarosan 19
Erőleves tokajival 20
Kaszáslé 20
Csipetke (levesbetét) 20
Hideg előételek 21
Kocsonyázott halászlé 21
Tihanyi süllőszelet (majonézmártás) (franciasaláta) 21
Hallal töltött paradicsom 22
Szegedi halsaláta 23
Liget-saláta 23
Kocsonyázott tojás Munkácsy módra (remoulade-mártás) 24
Töltött uborka (gombapép készítése) 24
Malac- (sertés-) kocsonya 25
Libamáj zsírjában 25
Meleg előételek 27
Rácponty 27
Libamájjal töltött pisztráng 27
Süllőszelet magyarosan 28
Süllőszelet parasztosan 28
Fogas vagy süllő rákpörkölttel (hollandi mártás) 28
Fogas (süllő) Gundel módra (Mornay-mártás) (pommes duchesse) 29
Kecsege Kárpáti módra (kapros rákraguval) 30
Káposztás harcsa 30
Rákpörkölt (rákvaj készítése) 30
Rákrétes 31
Santelli-rántotta 31
Bevert tojás Hadik módra 32
Bevert tojás bakonyi módra 32
Hortobágyi palacsinta 33
Makaróni magyarosan 33
Húsételek 34
Pörköltek 34
Pacalpörkölt 35
Pusztapörkölt 35
Csirke-, bárány- vagy borjúpaprikás 35
Debreceni tokány 36
Borsos tokány 36
Gundel-tokány 36
Herány tokány 37
Hét vezér tokány 37
Csikós tokány 38
Székelygulyás 38
Töltött káposzta 38
Kolozsvári töltött káposzta 39
Hargitai sertésborda 39
Erdélyi rakott káposzta 40
Káposztás ürü 41
Töltött paprika (paradicsommártás) 41
Pörkölt rostélyos 41
Hortobágyi rostélyos (daragaluska készítése) 42
Lecsós rostélyos 42
Szegedi rostélyos 42
Szerb rostélyos 42
Csikós rostélyos 43
Serpenyős rostélyos 43
Debreceni rostélyos 43
Kaszinó rostélyos 43
Csáky-rostélyos (vajas galuska készítése) 43
Eszterházy-rostélyos 44
Bélszínszelet Budapest módra 45
Feszty-bifsztek 45
Borjútekercs sonkával (besamelmártás) 46
Borjúérmék magyarosan 46
Pittsburghi borjúborda (libamájpüré készítése) 47
Borjúborda Gundel módra 47
Borjúszelet magyaróvári módra 47
Sertésborda magyaros elkészítése 48
Tordai lacipecsenye 48
Fatányéros 49
Savanyú malacaprólék 49
Tárkonyos bárány 49
Ürüborda udvarhelyi módra 50
Erdélyi töltött csirke 50
Gesztenyés, libamájas pulyka 51
Rizses libaaprólék 51
Serpenyős liba 52
Őz- vagy nyúlszeletek Kedvessy módra 52
Kelkáposztás fogoly vagy fácán 53
Töltött fácán Széchenyi módra 54
Vadsertés ínyenc módra 54
Körítések, saláták és mártások 56
Savanyúkáposzta-főzelék 56
Fejeskáposzta-főzelék (Lucskos káposzta) 56
Párolt káposzta 57
Tökfőzelék 57
Zöldbabfőzelék 58
Szemesbab-főzelék 58
Kapros zöldborsófőzelék 59
Lecsó 59
Lencsepüré szárnyasmájjal 60
Batthyány-rizs 60
Spárga magyarosan 61
Serpenyős (paprikás) burgonya 61
Alföldi burgonya 61
Tejszínes kukorica 62
Tarhonya 62
Galuska 62
Kapros túrós gombóc 63
Alma Bayard módra 63
Zöldpaprika-saláta 63
Mustáros sült paprika 64
Kovászos uborka 64
Forrázott saláta 65
Gellért-saláta 65
Gundel-saláta 65
Károlyi-saláta 66
Hideg paprikasaláta 66
Csiki mártás 67
Utóételek 68
Túrós csusza 68
Túrós gombóc 69
Szilvás gombóc 69
Lekváros derelye 70
Sonkás kocka 70
Egyszerű palacsinták 71
Citromos palacsinta 71
Ízes palacsinta 71
Kávés palacsinta 71
Kakaós palacsinta 72
Gundel-palacsinta (csokoládémártás) 72
Lángoló túrós palacsinta 72
Káposztás palacsinta 73
Rakott palacsinta 73
Szentgyörgyi palacsinta 74
Csúsztatott palacsinta (puncsmártás) 74
Rétestészta 75
Gyümölcsös rétesek 76
Diós rétes 76
Mandulás rétes 77
Káposztás rétes 77
Mákos rétes 77
Csokoládés rétes 77
Túrós rétes 77
Vargabéles 77
Szilvás lepény 78
Rákóczi túrós lepény 78
Somlói galuska 78
Rigó Jancsi 79
Parfé Gellért módra 80
Töltött dinnye 81
Pálinkás barackíz 82
Körözött juhtúró 82
Utószó 83

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző