Szabó Béla: Gyümölcsborok házi készítése

Előjegyezhető

Ennek a könyvecskének az a célja, hogy megismertesse olvasóival a gyümölcsbor házi készítésének módjait.
Bár mi a bortermelő államok sorába tartozunk és a szőlőbor-készítés jelentős termelési ága népgazdaságunknak, válogathatunk kiválóbbnál kiválóbb szólóborfajtáinkban, – mindig voltak nálunk lelkes hívei az egyéb gyümölcsökből készült borkülönlegességeknek. Amikor pedig a gyümölcsfogyasztás táplálkozási, egészségügyi és élvezeti értékeit közelebbről megismertük, nemcsak kedvtelésből, hanem értelemszerűen is szaporodott a gyümölcsöt ebben a formában is fogyasztók száma.
Könyvünkben előbb általánosságban tárgyaljuk a gyümölcsborkészítést, utána pedig recepteket adunk az egyes gyümölcsborféleségek előállításához. Végül közöljük a borforgalmi adóról szóló minisztertanácsi rendeletet.

TARTALOM:

Bevezetés 3
A gyümölcsborkészítés alapanyaga 5
A gyümölcsborkészítés alapvető szabályai 7
Az előkészítő munkák 10
A válogatás 10
A mosás 10
A zúzás és a pihentetés 12
A zúzás 12
A pihentetés 15
A lényerés 16
Az erjesztőedények 23
A gyümölcslé alkotórészei 28
A gyümölcsborok erjedését megelőző tudnivalókról 31
Az erjedésről 34
Az erjesztés gyakorlati keresztülvitele 40
A gyümölcsbor fejtése 42
A gyümölcsbor palackozása 48
A palackozott gyümölcsborok raktározása 50
Édes csemegeborok készítése és kezelése 51
A pasztőrözés 52
A gyümölcsbor betegségei és hibái 55
Borbetegségek 55
Borhibák 56
Borkészítés az egyes gyümölcsnemekből 58
Almabor 58
Szamócabor 60
Ribizkebor 61
Köszmétebor 62
Szederbor 63
Meggybor 64
A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának 36/1955. (VI. 26.) M. T. számú rendelete a borforgalmi adóról 66

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző