Donászy Ferenc: Cápák birodalma

Ár: 3500 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Részlet a könyvből:

A tengerek tigrise

A cápát, a hajósok rettegett rémét méltán nevezik a tengerek tigrisének.
Ennek az óriási szörnynek félhold alakú szája nem elől ül a fején, hanem testének alsó részén, az orra mögött. Ezért, ha martalékát meg akarja ragadni, a hátára kell fordulnia. Nyakának mindkét oldalán öt kopoltyú és ugyanannyi nyilás van, ezeken át a szájába tóduló vizet kilövelli.
A cápafajok közül egyesek elevent szülnek, legtöbben azonban lapos négyszögletű tojásokat raknak. Ezek a tojások egy szarúnemű kemény sárgásszínü tokba vannak zárva, mely egyik végén nyított bőrzacskóhoz hasonlít.
E zacskók mindkét végükön zsinórszerűen megnyúlt szarúnemű függelékkel vannak ellátva, ezekkel a zsinórokkal a tengeri növények vagy korallok ágain csüngnek. E cápatojásokat a természetrajzi gyüjteményekben tengeri egérnek nevezik.
Eddig majdnem száz faját ismerik, de évezredekkel ezelőtt, midőn földünk nagyobb részét még tenger borította, sokkal több fajt számláltak. Megkövesedett fogaik és lenyomataik után itélve némelyik őskori cápa nyolcvan láb hosszúságot is elért. Ezzel az ijesztő nagysággal szemben a ma élő óriási cápa körülbelül harmincöt láb hosszú. Négyezer foggal felfegyverzett szája ellenére az emberre távolról sem olyan veszedelmes, mint a közhiedelem tartja.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Sebők Imre

Oldalszám

115