Mohácsy Mátyás: Gyümölcstermesztés házi- és háztáji kertekben

Ár: 400 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Mohácsy Mátyás egyénisége a magyar kertészetben jelent és múltat kötött össze, neve pedig az egyes generációknak ma is fogalom, a mestert, a nagy tanítót jelenti. Ő alapozta meg a modern magyar gyümölcstermesztési szakirodalmat. Haláláig – 1970-ig – 33 művet alkotott.
Küzdelmes, de egyben színes életéről szól Dobray Endre: Kert a parlagon (Mohácsy Mátyás életútja a kertgazdaság szolgálatában) című könyve, amelyben az emlékezetes Matyi bácsi így beszél: A nyugdíjaztatásom óta eltelt két évtizedet tartottam életem legnagyobb ajándékának. Ettől a naptól kezdve nyílt lehetőségem a zavartalan alkotó munkára. Szellememnek tápláló ere a világ minden tájáról kapott szakirodalom és a tudományban egyre jobban előrehaladó munkatársaim tapasztalata volt.
Ez a könyv, amellett, hogy életrajzi regény, érdekes történelmi dokumentum is. Végigvezet a modern magyar kertészet kialakulásán – Mohácsy Mátyás küzdelmein, csalódásain és sikerein. Ezenkívül megismerjük belőle a kertészeti felsőoktatás rengeteg problémáját. Az olvasmányos, fordulatos irodalmi riport Széchenyi István szavaival kezdődik, a gondolatot Mohácsy Mátyás mindvégig magáénak vallotta életútján: …Ültessen bár egyetlen fát, sőt védje a néhány még s néhány már létezőket s bizony mondom, nagyobb szolgálatot teend vére s hona kifejtésére, mint maga is gondolná.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző