Nyári gyümölcsök termesztése

Ár: 700 Ft

Megvásárolható

Kategória:

A nyári gyümölcsök csoportjába kissé önkényesen azokat a gyümölcsfajokat soroltuk, amelyek érése a nyári időszakra esik, illetve ebben az időszakbn fogyaszthatók. Egy részüknek (pl. nyári alma, nyári körte) már a neve is utal a nyári jellegre, de tipikus nyári gyümölcsnek tekinhetők a szilva (ezen belül is főleg a ringlók csoportja), valamint a kajszi is.
Bár egyéb gyümölcsfajok érése is – mint pl. a meggy vagy a málna – részben beleesik a nyári szezonba, mégsem tekinthetők tipikus nyári gyümölcsöknek. Az őszibarack középérésű fajtái is nyári gyümölcsök, mégis a teljes választék közel négy hónapig tartó érése alapján külön kategóriát képez.
A nyári alma és nyári körte – kisebb jelentőségű, mint a téli társaik. A szakirodalom eddig nem is foglalkozott velük külön, csupán a téli fajták tárgyalásánál utal rájuk. Pedig a nyári alma és nyári körte termesztése más technológiát igényel, ami ezek eltérő biológiai ritmusából, vegetációs fázisainak a téli fajtákhoz viszonyított különbözőségéből adódik. A virágzás és gyümölcsnövekedés fázisai a gyümölcsérés ideje és kapcsolódása a termőrügy-differenciálódás idejéhez és menetéhez olyan speciális technológiát követel, amely lényegesen különbözik a téli fajtáktól. Növekedési erélyük, a téliektől sokban eltérő ágrendszerük, hajtásnövekedésük szakaszai szerint pedig – az előbbiekkel összefüggésben – bizonyos eltérések jelentkeznek az alkalmazható koronaformában, a hajtásnövekedés szabályozásában, a metszésben, a hajtáslekötözésben. Gyömölcseik érési ideje és módja a gyümölcsök konzisztenicája a téli fajtáktól teljesen eltérő szüretelési módót, manipulációt, szállítást és tárolást tesz szükségessé. Ez azután kihat az értékesítés megszervezésére és áttételesen az üzem nagyságára, valamint egyéb üzemszervezési kérdésekre is.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző