• Minden termék
  • Otthon és kert
  • Alwin Seifert: Kertészkedés mérgek nélkül

Alwin Seifert: Kertészkedés mérgek nélkül

Előjegyezhető

Kategória:

A mezőgazdasági üzemek környezetszennyezéséről napjainkban már sokat beszélünk, sőt bizonyos megelőző intézkedéseket is hozunk. A házikertek, kiskertek vegyszerekkel való szennyezettsége viszont sehol sem kerül szóba. Pedig ha az amatőr kertészek szakképzettségét vesszük alapul, a szennyezettség nagyobb mérvű lehet, mint a szakemberek által vezetett üzemekben. A növényvédelmet, a műtrágyahasználatot ugyanis az üzemben növényvédő vagy agrokémiai szakember vezeti, laboratóriumi, műszeres vizsgálatokkal kiegészítve. A szüretre, a termésszedésre is a vegyszerek lebomlási idejének ismerete alapján kerül sor. Mindezek a szakismeretek aligha kérhető számon a kerttulajdonosoktól.
Növeli a veszély nagyságát a baráttól, szomszédtól, esetleg az üzemből “beszerzett” vagy kölcsönkapott vegyszerek részaránya is. A vegyszer nem az eredeti csomagolásban kerül új felhasználójához, természetesen így az adagolás mennyisége sem mindig egyértelmű.
A túlbuzgóság is növeli a veszélyt. Nagyon sokan kevésnek tartják az ezrelékes arányokat, ezért a kártevő vagy kórokozó teljes elpusztítását a nagyobb adagoktól várják. Nem gondolva ilyenkor arra, hogy ez a töménység már az emberre is veszélyes lehet.
Különösen veszélyes a helytelen vegyszerezés a kisgyermekek egészségére. Márpedig olyan kiskert aligha akad, amelyben kisgyerek, unoka ne vágyna a fáról frissen fogyasztható gyümölcsre. A tiltás ellenére is megkóstolja! A még le nem bomlott vegyszer, a túlzott koncentráció valóban “méreg” lehet számára.
A kellő óvatosság felismeréséhez, esetleg a szemléletváltozáshoz lehet jó olvasmány Alwin Seifert könyve. A vegyszer nélküli kertészkedés híve a szerző. Írása – szenvedélyessége ellenére – hasznos olvasmány. Felhívja a figyelmet a vegyszerezés veszélyeire, és módszereket javasol helyettesítésükre, amelyek a magyar kertbarátmozgalomban is kipróbálhatók, hiszen házikertjeink és kiskertjeink hasonló adottságúak, mint a könyvben található példák.
A vegyszerek részarányának csökkenése – párosulva a helyes és gondos műveléssel – valóban az egészségesebb életmódhoz vezethet. Különösen igaz ez a kertbarátokra.

TARTALOM:

Kertészkedés mérgek nélkül? 7
Ahogy kezdődött 17
A talajélet 35
A gyomok dicsérete 43
A komposzt-előállítás “új módszerének” művészete 51
Termesztés komposzttal 63
Komposzt a zöldségeskertben 69
Komposzt a gyümölcsöskertben 87
Erdészeti faiskolák komposzthasznosítása 101
A megengedhető legkisebb eltérés 107
Komposztgazdálkodás a háztáji gazdaságokban 111
Néhány gondolat a városi komposztról 127
A beteljesedett talajélet titkai 133
A védősövény 141
Lássuk csak, mi lesz belőle? 145
Kertészkedés mérgek nélkül! 151

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző