Mihail Botvinnik: 100 válogatott játszma

Előjegyezhető

Kategória:

Ebben a könyvben 100 játszmám található,a legemlékezetesebbek abból a több mint 1200 játszmából, amelyet versenyeken játszottam. Az első egy iskolai bajnokságáról való, amelyen 1923 őszén vettem részt, az utolsó a leideni sakk-társaság fennállása 75. évfordulóján játszott versenyről, amelyre 1970 tavaszán került sor. Szerepel a kötetben két cikkem is, remélem, olvasóim érdekesnek fogják őket találni.
Fiatalkori elemzéseimben a német sakkiskola, mindenekelőtt Siegbert Tarrasch hatása alatt álltam. Az ő könyvei akkoriban jelentek meg a Szovjetunióban, és igen népszerűek voltak. Később azonban kialakult saját elemző-stílusom, amely igyekszik összefűzni a lehető legpontosabb elemzést az általános következtetésekkel – gondolom, ezt olvasóim is észreveszik majd.
Nem szeretnék itt kitérni arra az örök vitára, hogy mi is a sakk valójában: játék, művészet vagy tudomány. Mégis rá kell mutatnom, hogy a sakk most kétségkívül újabb funkciót kapott: a bonyolult, nem egzakt feladatok megoldásának módszertani modellje lett. Minthogy a programok készítői is tanulmányozzák a sakkot, szeretném remélni, hogy könyvemet nemcsak a sakkozók forgatják majd haszonnal, hanem azok is, akik tudományos szempontból tanulmányozzák.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Fordító

Bakcsi György

Kiadás éve

1982

Oldalszám

334