Szabó Pál: Ninja 4. – Togakure-Ryu, Ninpo Tai Jutsu

Ár: 5500 Ft

Megvásárolható

Kategória:

A ninjutsu nyolc alaptörvényét Hatsumi Sensei fogalmazta meg a Bujinkan „megalkotásakor. Ma ez a Shinobi, vagy Ninjutsu művészete. Gyökerei régi vallásos tanulmányokra vezethetők vissza. Az eredeti szanszkrit neve Bodhimandala, úgy is hívják, mint a Nirvana helye.
Erről bővebben majd a sorozat egyik következő kötetében a Kuji-in leírásakor szólok.
A ninjutsu keletkezéséről a történelemkönyvekben nem sokat lehet találni. Rövid utalások azonban vannak bizonyos besurranókról, bérgyilkosokról, vagy más jelzőkkel illetett személyekről.
Tény azonban, hogy a japán történelem különböző időszakaiban jutott bizonyos (több-kevesebb) szerep a ninjáknak.
A ninják, vagy ahogy régen hívták őket, a „Shugenja-Yamabushik klánokban éltek, többnyire rokoni kapcsolatokban.
A természettel együtt magányban éltek. E természet és a világmindenség egységét keresték, hogy magukat és másokat is megértsenek.
Hogy mikor jelentek meg az első ninják, nem tudjuk. Írásos emlékek csak az 1100-as évektől vannak.
Japán történelme természetesen nagymértékben befolyásolta a ninjutsu alakulását. Ez a történelem a vallások harcáról is szól.
Japánban a Shintoizmus évszázadokon keresztül az uralkodó vallás volt. Mint minden más vallás, ez is a másként gondolkodókat meg akarta téríteni a Shinto hitre.
Japánban az első államalakulatnak nevezhető szerveződés Krisztus előtt 100 körül Jinmu nevéhez fűződik, ő alapította meg a Jamoto királyságot.
Ez a királyság évszázadokon keresztül kínai befolyás alatt állt. Az V. században bevezették Japánban a kínai írást, és nem sokkal később az ezzel a kultúrával beáramló buddhizmus is tért hódított. A VIII. század körül a Narakorszakban a shintoizmus és a buddhizmus keveredik Japánban, vele együtt a kínai befolyás is gyengül.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Oldalszám

91