Veselin Topalov

Ár: 1000 Ft

Megvásárolható

Kategória:

1948 óta a szovjetek uralták a sakkvilágbajnokságok univerzumát – Moszkva állítása szerint ez bizonyítékul szolgált a szovjet rendszer felsőbbrendűségére. Aztán feltűnt Bobby Fischer.
Egyedül Fischer, az őrült zseni volt képes arra, hogy felvegye a versenyt a szovjetekkel. Minden éber óráját a játéknak szentelte. A bajnoki címhez vezető úton mindenkit lehengerelt. Mikor elbizonytalanodott, Henry Kissinger felhívta, és arra buzdította, hogy a nemzetért harcoljon.
Ellenfele a sokoldalú és érzékeny Borisz Szpasszkij, minden idők legkevésbé szovjet bajnoka volt. A könyv szerzői szerint, amikor Szpasszkij kezdett vesztésre állni, a KGB úgy döntött, közbelép.
A kiadatlan szovjet és amerikai feljegyzésekből merítő könyv lenyűgöző történet sakkról, politikáról és történelemről.
A legmélyén a zsenialitás és dicsőség, valamint a kétségbeesés és emberi pimaszság kettősségének emberi tragédiája húzódik.
Tényleg a szabad világ harca a hazug, csaló, képmutató oroszok ellen… Ez a kis dolog köztem és Szpasszkij között az egész világ politikai helyzetének mikrokozmosza. Mindig azt sugallják, hogy a világ vezetőinek közelharcot kellene vívniuk. És mi valami ilyesmit csinálunk – nem bombával, hanem a tábla mellett küzdünk.
Bobby Fischer, BBC-Interjú, 1972
Izgalmas beszámoló a szovjet világbajnok, Borisz Szpasszkij és amerikai kihívója, Bobby Fischer 1972-es legendás összecsapásáról, a hidegháború időszakának hősies harcáról, minden idők leghíresebb sakkmérkőzéséről.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző