Darvas József: Szakadék/Kormos ég/Hajnaéi tűz/Részeg eső

Ár: 2500 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Darvas József négy drámája egytől egyig időszerű társadalmi mondanivalót hordoz: mintha az írói szenvedély a színpadot tárgyalási fórummá akarná átalakítani…
Az első dráma, a Szakadék még 1942-ben íródott. Darvas ebben is, mint annyi más írásában azt a fontos felismerést kívánja sugallni,hogy a nép bizalmát csak a hozzá való hűséggel lehet megnyerni.
A másik dráma, a Kormos ég 1956 októberéről szól. E súlyos napokban válságos helyzetbe kerül a dráma értelmiségi hőse, meghasonlik addigi eszményeivel. Vajon csak illúzió volt mindaz, amiért eddig élt? Joó Sándor lelkiismereti és magánéleti drámája a közelmúlt égető kérdéseire felel.
A harmadik dráma, a Hajnali tűz (1961) a szövetkezeti mozgalom országos méretű megerősödése és elterjedése idején íródott. Darvas nemcsak az egyénileg dolgozó kis- és középparasztok vívódását, töprengését mutatja be nagy megjelenítő erővel, hanem a történelmi feladatot végrehajtó kommunistákét is.
A Részeg eső (1964) az eszméhez való hűség témájának drámai variációja. A főhős egész nemzedéke nevében készít mérleget: vajon ki a felelős a magyar történelem tragikus fordulataiért: 1944-ért és 1956-ért? A dráma leszámol egy nemzedék illúzióival, nemzeti, paraszti és más mítoszaival. A csalódások ellenére is vállalni a felelősséget, az elkötelezettséget a szocializmus mellett.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Kiadás éve

1967

Oldalszám

407