Bori Imre: Kassák irodalma és festészete

Ár: 3000 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Száz éve született Kassák Lajos, a huszadik századi magyar irodalom, a hazai és az egyetemes avantgarde művészet kiemelkedő képviselője. Bori Imre és Körner Éva közös vállalkozása, melyben a sokoldalú művész, irodalomszervező, az avantgarde költészet és festészet hazai apostolának munkásságát elemzik, ma, húsz évvel a könyv első kiadása uán is alapvető jelentőségű munka az azóta kiterebélyesedő Kassák-irodalomban.
Bori Imre, az irodalmár Kassák máig egyik legjobb ismerője, nemcsak a magyar avantgarde líra megteremtőjét üdvözli és értékeli a költőben, hanem idézetekkel gazdagon illusztrált írásában szól arról a sajátos és erős elkötelezettségről, amely az írót a szegények, az elnyomottak sorsához fűzi. Páratlanul szép elemzések világítják meg a hosszú életút alkonyán keletkezett versek letisztult, egyszerű líráját, egy ellentmondásos, de önmagához, elveihez mindvégig hű ember, egy öntudatos és bátor személyiség belső világát.
Körner Éva imponáló szakértelemmel helyezi el Kassákot az európai avantgarde színes kavalkádjában, felmutatva azokat a vonásokat, amelyekben a magyar művész nem csupán követője, hanem aktív részese, alakítója volt a modern áramlatoknak. Az első kiadáshoz képest jelentősen megváltozott, kibővített képanyag a lehetőségekhez mérten a teljes Kassák-oeuvre gazdagságát illusztrálja.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Kassák Lajos

Kiadás éve

1967

Oldalszám

250