Csermely Tibor: Csermely Tibor könyve (dedikált példány)

Ár: 1500 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Tollal és szóval. Ez lehetne a mottója dr. Csermely Tibor tanári pályája során végzett csaknem ötven éves munkájának.
Tanítási órái, a különböző helyeken és alkalmakon elhangzott előadásai mindig sugározták azt a belső harmóniát és szakmai biztonságot, ami aranyfedezete volt szavainak.
Tanítani és amikor szükség volt rá meggyőzni akarta hallgatóit. A katedrán túl a közéleti ember érzékenységével volt mondanivalója írásainak.
Örömmel rajzolta meg nem egy kortársának arcképét egy-egy pályakép felmutatásakor. Páratlan empátiával ragadta meg beszélgető partnereinek habitusát. Mindig megtalálta a leginkább felmutatható jellemvonásokat.
Amikor mások írásait, köteteit ismerteti, a saját ízlésének, esztétikai vagy morális mércéjének tükrében szemlélhetjük az alkotók munkáját.
Irodalmi leveleiben mindig az adott szerzőhöz fűződő személyes vagy családi élményei teszik*hitelessé a visszaemlékezéseket.
Cikkeiben, tanulmányaiban gazdag pedagógiai tapasztalatai éppen úgy megszólalnak, mint a történelmi tanulmányában egy szabolcsi község monografikus feldolgozása, az anyanyelvért érzett felelőssége, vagy a keresztény eszmeiség irodalmi jelenléte.
Ő megszívlelte Bessenyei György üzenetét: „Cifra üres hangon ne verselj, ne beszélj,/Az Embert fedezd fel, s erkölcséről ítélj!
70. születésnapjára válogatta össze a csaknem 300 publikációjából ennek a kötetnek az anyagát. Amikor családjának, barátainak, ismerőseinek átnyújtja ezeket az írásokat, emlékeiben minden bizonnyal átéli az alkotás örömét és lázas izgalmát is.
Kedves Olvasó! „Tolle, lege! – vedd és olvasd!

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző