Koczkás Gyula: Orvosok és fizikusok

Ár: 1200 Ft

Megvásárolható

Kategória:

»A tudomány alakul, de sohasem kész«, mondotta az egyik legnagyobb magyar természetvizsgáló: néhai Eötvös Loránd. Az alakuló tudomány azonban nemcsak egy irányba terebélyesedik, hanem kisebb-nagyobb új ágak, új tudományok keletkeznek belőle, így jön létre az orvosi fizika is az orvostudománynak és a fizikának szerencsés társulásából. Ma már az orvosi fizika is terebélyes és gyümölcsöző fa, azonban kialakulásához hosszú századok kitartó munkájára volt szükség.
A fizikának és a fiziológiának határterületén búvárkodó fizikusok és orvosok gazdagították leginkább ezt a tudományt. A tudományos orvosi fizika fejlődését elsősorban azoknak az orvosoknak köszönheti, akiknek a fizika iránt érzett hajlama ilyenféle kutatásokban jelentkezett. Nem kevésbbé fontos, de az előbbieknél jóval ritkább azoknak a fizikusoknak a munkálkodása, akik felfedezéseikkel serkentőleg hatottak az orvostudomány vagy fiziológia fejlődésére. Az emberiségnek ezeket a nagy alakjait akarom jelen könyvemben bemutatni. Mert az ő nagyszerű munkásságukból, mint magból szökkent magasba az orvosi fizika.
Talán olyanokat is felsoroltam e könyvben, akiknek munkálkodása a »tiszta« fizika területére esik, mégis, mint példamutatókat ezeket is bevettem e könyvbe, hiszen munkálkodásuk serkentőleg hathatott a későbbi orvosokra, lehet az orvosnak a fizika területén is sikerrel munkálkodnia.
Nem minden nagy orvosi fizikussal foglalkozom. Csak azokkal, akik a tiszta fizikában is jelentősen nagyot alkottak. A teremtő erőnek akartam hódolni s egyúttal megmutatni, milyen göröngyökkel teli, nehéz út a tudomány útja.
Érdekesek az emberek, nagyok a küzdelmek, csúnyák a harcok, de az alkotások jelentőségteljesek, a módszerek kitűnőek. Mindezt reflektorfénybe állítom! Tanuljunk belőle!

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Oldalszám

113