Szalontai Ágnes: A barokk és rokokó irodalmából

Ár: 700 Ft

Megvásárolható

Kategória:

A köztudatban a barokkhoz leginkább két fogalom kapcsolódik: a monumentális és a pompa. A szöveggyűjtemény ezt a meglehetősen egysíkú képet igyekszik árnyaltabbá tenni.
Szerb Antal, Bán Imre, Kenneth Clark, Egon Friedell és más neves szerzők írásai segítenek a barokk művészet alapos megismerésében.
Tasso, Milton, Zrínyi nagyszabású barokk eposzai mellett az olvasó megismerkedhet az önéletírás korabeli mestereivel, a misztikus Avilai Szent Terézzel vagy a nehéz sorsú Árva Bethlen Katáva, Bethlen Miklóssal és II. Rákóczi Ferenccel. A líra kedvelői gyönyörködhetnek Keresztes Szent János, John Donne, Zrínyi Miklós verseit vagy akár a kuruc költészet legszebb darabjait olvasva.
A szöveggyűjtemény második része hasonló felépítésben a rokokó művészet és irodalom teljesebb megismertetését célozza. A játékos Múzsa ihletésére született versek éppúgy megtalálhatók a szöveggyűjteményben, mint Klopstock egészen más hangokat megszólaltató Korai sírok című költeménye.
A rokokó epikát bemutató fejezet igazi csemege: Diderot finoman erotikus Fecsegő csecsebecséitől Mikes Kelemen ragyogó Törökországi levelein át Apor Péter Metamorphosis Transsylvaniae című munkájáig a stílusirányzat minden árnyalata helyet kapott a kötetben.
Mindkét fejezetben neves szerzőktől vett tanulmányok, esszék segítik a tájékozódást, ezért a kötet nem pusztán a korszak iránt érdeklődő olvasó igényeit szolgálja, de hasznos segítséget nyújt minden irodalmat tanuló diáknak is.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa
Szerző

Kiadás éve

1993

Oldalszám

257