Albert Otto Rust: Egy asszony elindul

Ár: 800 Ft

Megvásárolható

Kategória:

ALBERT OTTO RUST akinek gyönyörű regényét kapja e könyvben az olvasó, egyike a modern német irodalom legérdekesebb jelenségeinek.
1890-ben, a bajorországi Frankenben született s nem mindennapian tragikus és kalandos élete azzal kezdődött, hogy tizenhat éves korában megszökött a müncheni gimnáziumból s egy vitorláshajóval körülutazta a Cap Horn-t. Hozzátartozói egy féléven át nem tudták róla semmit Ekkor az északamerikai német konzulátus kikutatta hollétéi s hozzásegítette öt ahhoz, hogy hazautazhassék. Ekkor már kezdett újságírással foglalkozni s nagynehezen letelte az érettségit.
Ezután kétesztendei utazás következett majd további újságírói kísérletek. Ekkor kitört a világháboru, melyben az író 1917-1924-ig részt vett s féloldali bénulással s megsiketülve tért onnan vissza. Első könyve 1926-ban jelent meg.
Regényalakjait azokból a mai, küzdő emberekből formálja meg, akik örökös harcban állanak azokkal a hatalmakkal és erőkkel, amelyek a mai világban érvényesülnek, sőt amelyek a mai világot alkotják. Talán testi fogyatékosságai s sajátos lelkiélete magyarázzák azt, hogy egyik legjellegzetesebb tulajdonsága a magányosság utáni leküzdhetetlen vágyódás. Egyedül bolyong a hegyekben s egyedül siklik beláthatatlan hómezőkön át. Szinte kielégíthetetlen olvasási szomján kívül két gyöngyörűsége van az életben. A hegymászás és a síelés. Nagyon szereti a fiatalságot s erősé bizalmatlanságot és ellenszenvet érez minden iránt, ami sablon és hagyomány. Ez nagyon is megérzik az Egy asszony elindul című csodálatosan szép regényén. Hősnője, akit a legnagyobb szeretettel és páratlan művészettel rajzol meg, egyike annak a nagyon ritkán fellelhető asszonytípusnak, amely minden hagyománnyal szakít ugyan, de a legtisztább, legnemesebb női tulajdonságok megtestesítője, akit az a kevés ember, aki megismeri s igazán megérti, minden áldozatra kész rajongással vesz körül.
Ezt a könyvet nem elég sem egyszer, sem kétszer elolvasni, mert eltekintve stílusának művészi közvetlenségétől, belső tartalma mélyen megfogja a lelkeket. És mindez olyan lélegzetelállítóan érdekes esemény keretében, ami szinte párját ritkítja.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Sorozat

Tolnai Világkönyvtár

Oldalszám

280