Krúdy Gyula: Három király I-III.

Ár: 3900 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Részlet a könyvből:

MÁRIA.

Két menyasszony.
Ezelőtt négyszáz egynéhány esztendővel az innsbrucki apácakolostorban két fiatal leány nevelkedett, akinek személye különösen érdekelhet bennünket, magyarokat, – aminthogy abban az időben is, négyszáz egynéhány esztendő előtt, igen sok magyar gondolat szálldosott az innsbrucki vár felé, amelyet közönségesen kolostornak hívnak.
Nézzük meg közelebbről, ki ez a két 13-16 éves leányka, akiknek sorsához birodalmak sorsa volt kapcsolódva. Királyné jelölt, királyok menyasszonya volt mindkettő.
Az egyik leánykát, a nagyobbacskát, hívják vala Jagelló Annának és a legnagyobb hatalmú német császár, a leggazdagabb európai uralkodó valamelyik unokájával, – hogy melyikkel a két fiú közül, az majd csak későbben volt kiderülendő – van frigyességben.
Csináltak akkoriban ilyen eljegyzéseket a királyok, mert nagy gondjuk volt arra, hogy gyermekeik, unokáik sorsát jóelőre biztosítsák. Akármilyen nevezetes tudományok és titkok birtokában volt is az udvari orvos, a halál éppen úgy leselkedett a császárok tróntermeiben, mint a szegény emberre az erdőn.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Oldalszám

638