Thiery Árpád: Benyovszky gróf

Ár: 450 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Minden hájjal megkent kalandor, netán álmodozó idealista?
Lelketlen, kíméletlen zsarnok, Cortez, Alvaro, Pizarró kései utóda, vagy éppenség népének, a madagaszkári bennszülötteknek választott, jóakaratú és kiváló képességű uralkodója?
Az egész világot bekalandozó magyar gróf, Benyovszky Móric alakja rendre fel-feltünedezik irodalmunkban. Mégis Thiery Árpád vállalkozása az első, amelyben a kétségtelenül nem mindennapi sorsú gróf élete a romantikus túlzásoktól mentesen mutattatik be. A szerző, ahol csak lehet – és ebben is úttörő a vállalkozás -, Benyovszky hiteles, először angol nyelven, Londonban, 1789-ben kiadott naplójára támaszkodik. Színes, érzékletes képekben elevenedik meg előttünk a 18. századi Oroszország és Szibéria, Benyovszky gróf kalandos életútjának első állomásai. Aztán a nehéz szökés, kalandozás a távol-keleti vizeken, majd a visszatérés Európában: immáron kész, kialakult tervvel egy leendő gyarmat ideális és emberséges kormányzatára…
Bevezetésül, étvágygerjesztőnek legyen elég ennyi, valamint az az állításunk, hogy ez a Benyovszky életrajz nemcsak az eddigi leghitelesebb, leginkább korába ágyazott, de talán a legizgalmasabb is. Mert feszült, sodró cselekményszövése mellett megismerhetjük belőle a szerelmes de egyben családszerető, hús-vér férfit, az igazi Benyovszky Móricot is.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző