Napfél és éjfél (#FK)

Ár: 1200 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Finnugor ​rokonaink népköltészetének kimeríthetetlen kincsesházát mindmáig feltáratlanul hevertettük, pedig itt találhatjuk jószerint hiányzó ősköltészetünk forrásait és őstörténetünk sok fontos emlékét is. Arany János egy életen át gyötrődött naiv eposzunk hiányán – holott Reguly gyűjtésében a lóáldozathoz énekelt szertartás vogul szövege és a „Bálványfejedelem éneke” című osztják hősköltemény – hogy csak kettőt említsünk – már a Magyar Tudományos Akadémia birtokában volt. Igaz, hogy akkoriban a „kulcs” még hiányzott ehhez a kincstárhoz. De mikor később Munkácsi és Pápay, egész életük fáradságos munkája árán, megfejtették a titokszámba menő énekeket, a magyarság – egy-két kivételes esetet nem számítva – csak a finnugor nyelvtudomány példatárának tekintette őket.
Teljes jelentőségében és gazdagságában ez az ősi műveltség voltaképpen csak most tárul fel előttünk. A világ teremtése, a tűz- és vízözön, kalandozások Éjfél és Napfél birodalma közt, az anyajogú és apajogú társadalmi rend kozmikus méretű összecsapásai, az égből lebocsátott medve földi pályafutása, az elejtett jávorszarvas csillaggá válása, a nomád-lovas hódító hadjáratok a tárgyai ezeknek az eposzoknak, illetve elbeszélő énekeknek. De megtaláljuk itt szép számmal a finnugorságra jellemző lírai rögtönzéseket is, amelyek születése pillanatában mutatják meg a költészetet.
A kötet valamennyi darabja eredeti szövegek alapján készült – az egész könyv Képes Géza több mint három évtizedes kutató és műfordító munkájának az eredménye. Képes nyelvi és ritmikai tanulmányainak köszönhető, hogy a könyv több darabjának – mint például a votják „Kalmez-hősök”, az osztják „Vascsődör” és a mezei cseremisz bűvölők – vers voltát ő vette észre, és így ezek az énekek, mint költői alkotások, itt szerepelnek először. Az ősi korokban nemcsak a dalokat, hanem az eposzokat is énekelték – egyes helyeken még ma is éneklik – elejétől a végéig. Az általános szokásoktól eltérően könyvünk több eposz és ballada eredeti dallamát is közli.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző