Andrea Molesini: Nem minden mocsok bécsi

Ár: 800 Ft

Megvásárolható

Kategória:

A venetói Villa Spadát 1917 őszén, a caporettói vereség után elfoglalja az osztrák hadsereg. A villa lakói különbözően reagálnak arra, hogy fogollyá váltak saját házukban: a matematikus nagymama makacs hallgatással igyekszik megtörni az ellenséget, az évek óta nem létező regényén dolgozó nagypapa bölcs mondásaival szórakoztatja a ház népét, a szomorú és szenvedélyes Maria néni pedig egyre közelebb kerül a megszállók parancsnokához.
Mindeközben az ellenállásban is részt vesznek, titkos információkat juttatva el az angolokhoz, s a nemrég felfogadott sánta intézőről kiderül, hogy jóval több, mint egyszerű gondok…
A történet mesélője a tizenhét éves, árván maradt unoka, Paolo, aki a Nagy Háború alatt találkozik először a szerelemmel, a féltékenységgel, a bosszúval, és megérti, hogy a győzők és a legyőzöttek egyazon tragédia áldozatai, mely nemzeteken és családokon átívelve senkit sem kímél.
Andrea Molesini regényét a különös érzékenységgel megírt párbeszédek és a tárgyi világ aprólékos ábrázolása teszi hiteles krónikává: hallható, érezhető, tapintható közelségbe hozza az első világháború mindennapjait, melyeket egyszerre jellemez vulgaritás és pátosz, komikum és tragikum.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző