Henry Green: Csapdában

Ár: 300 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Henry Green, e méltatlanul elfeledett s manapság ismét az érdeklődés középpontjába került angol író e regénye 1943-ban jelent meg. A második világháború alatt maga Green is tagja volt a londoni Önkéntes Tűzoltóságnak, mely a blitz – a londoni légitámadások – idején ugyancsak kitüntette magát. A regény azonban nemcsak a londoni Önkéntes Tűzoltóságnak állít emléket. Azt az időszakot vizsgálja elsősorban, amely megelőzte a bombatámadásokat: amikor a tűzoltónak jelentkezett, a társadalom minden rétegéből összeverbuválódott emberek szinte felőrlődtek a tétlen várakozás feszültségétől. S e feszültségben a különböző rétegek képviselői úgy szembesülnek egymással, hogy közben egész addigi életük értékrendje átértékelődik, megkérdőjeleződik. Lábuk alatt a mindaddig még viszonylag biztosnak érzett talaj megrendül – mintegy előjátékaképpen az elkövetkezendő, valóban egetföldet megrengető világégésnek.
Richard Roe-nak, a regény főhősének fel kell ébrednie finom rajzolatú, törékeny álmaiból, meg kell szabadulnia halott felesége fájó emlékétől, szembe kell néznie a tűzoltótársai jelentette valósággal. S az, aki csak a háború idejére, a háború miatt emelkedett, zökkent ki megszokott környezetéből, életmenetéből, Robert Pye, Richard parancsnoka pedig olyan lelki válságba kerül, amelyből nem tud élve kikeveredni.
Erről és még sok minden másról szól ez a különös, rendkívül színes, sokféle stílusárnyalatban megírt, hol a prózaköltészet líraiságával, hol az angol munkások, egyszerű emberek nyelvének szlenges keménységével megszólaló regény.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző