Perjéssy-Horváth Barnabás: Kollégium blues

Ár: 2500 Ft

Megvásárolható

Kategória:

A regény lapjain betekinthetünk a Debreceni Református Kollégium életébe. Blue, az elbeszélő „naplójából egy teljes tanév eseményeit átélhetjük, mintha mi is beköltöztünk volna az ősi intézménybe, újra diákok lehetünk. Persze nem akármilyen esztendőről van szó, a rendszerváltozás előtti egyik utolsó „békeévről, 1987-1988-ról.
Perjéssy-Horváth Barnabás első regénye meghökkentően erős aurájával, nyelvi könnyedségével, a szövegbe diákos szlenget beépítő elbeszélésmódjával megragadja az olvasót, és nem engedi el az utolsó jelenetig.
A hagyományait őrző Kollégium és a tömegkultúrán szocializálódott tanulók értékrendje érdekes szimbiózist alkot. A szerző önironikus látásmódja, humoros nyelvezete élvezetessé teszi a mindentudó elbeszélő meséjét, aki szociológusi alapossággal rajzolja meg egy igazi alma mater miliőjét, beavat az iskola titkaiba, annak patriarchálisan egzotikus, sokszínű és hangulatos világába. A fordulatos cselekmény önéletrajzi alapra épül, amelybe természetesen ágyazódnak be egy érettségire készülő ifjú problémái. A katonai fegyelemmel működő, zárt iskola növendékei próbálgatják a szabadság kis köreit, mulatságos kalandokba keverednek.
A regény főhőse, Centaur, a politikai szál mozgatója, beszédet mond Budapesten a március 15-i tüntetésen, és emiatt rendőrségi kihallgatásokra idézik. Aztán mégis kiutazhat az iskola énekkarával a nagy-britanniai kórusversenyre.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Kiadás éve

2005

Oldalszám

403