Hernádi Kriszta: Kánonon túl

Előjegyezhető

Apám rég forgatta fejében a Hernádi evangéliumok megírásának gondolatát. 2004-ben aztán több interjút is készítettem vele életéről, hogy megírandó művében ily módon segítsem. Betegsége végzetesre fordult, és halálos ágyán megbeszéltük, hogy én írom meg a könyvet. Az eredeti koncepció időközben változott: aparegény lett belőle.
A könyv több apokrif evangéliumból áll. A leghosszabb és talán a legfontosabb – hűen az eredeti koncepcióhoz – a Gyula evangélium, amelyben apám valóságos és képzeletbeli dialógusokban meséli el életét, valamint filozófiai, vallási, tudományos elméleteit és arc poeticáját. Kérdéseimre néha verssel vagy prózarészlettel válaszolt. Az apa-lánya dialógusok – valóságosak és képzeletbeliek – mindig a halál transzcendálásáról szólnak.
A szovjet hadifogságot a tizennyolc éves fiú szemével látja. Élet vagy halál határhelyzeteit mutatja meg, és azt firtatja, hogy az életösztön és talán a szerencse karöltve hogy tette ezt a sok szempontból szörnyű tapasztalatot más szempontból gyönyörű és embert formáló, humánumot tanító élménnyé. Gyerekkoráról, szerelmeiről, írói pályájának több fontos pontjáról is izgalmas beszámolót ad.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Kiadás éve

2008

Oldalszám

228