Kertész Péter: Az első karcagi Nobel-díjas

Ár: 600 Ft

Megvásárolható

Újabb magyar származású Nobel-díjassal dicsekedhetünk, bár ha mértéktartóan közelítünk a kérdéshez, belátjuk, az ország csupán útnak indította Herskó Ferencet, a kutató már Avram Hershkoként Izraelben ért célba. Karcagon született, Budapesten is élt, de nem tudtuk itthon tartani. Őt sem, ahogy a többi magyar Nobel-díjas nagy részét sem. A megtisztelő cím odaítélésekor csupán három Nobel-díjasunk volt magyar állampolgár: Kertész Imre, Szent-Györgyi Albert és Hevesy György (az utóbbinak ekkor már svéd útlevele is volt). A többiek nagy része az Egyesült Államokban élt, alkotott. A világ legnagyobb olvasztótégelyében lettek sikeresek. Ha a díjazottak származását nézzük, akkor Magyarország adta Oláh Györgyöt, Harsányi Jánost, Wigner Jenőt, Gábor Dénest és Békési Györgyöt. A hazai tudománytörténet a magyar származásúak között említi Zsigmondy Richárdot, Polányi Jánost, Lénárd Fülöpöt, Elie Wieselt és Bárány Róbertet is – ez utóbbi csoport azonban már csak a mindenáron magyar Nobel-díjasok után kutatók körében elfogadott. Sokak szerint az a magyar Nobel-díjas, aki magyarnak tartotta magát. Lénárd Fülöp és Bárány Róbert nem így gondolkodott. Avram Hershko megkönnyíti a dolgunkat. Őt egyáltalán nem zavarja, ha magyarnak tartják. Itt született, nem felejtette el a szülőhaza nyelvét.
(Népszabadság, 2005.)
Avram Hershko – avagy, mikor magyar a zsidó? Ez az ügy minden eddiginél élesebben veti fel a kérdést… Avram Hershkot hétévesen a halálba akarták átsegíteni a magyarok… 13 évesen elhagyta az országot… most, hogy Nobel-díjat kapott, hirtelen megint magyar lett a magyarok szemében… Hershko nem nyújtja be a számlát… talán ez is része emberi nagyságának.
Én nehezen veszem be a mostani ünneplést, és a legkevésbé tudom elfogadni az összes magyarnak kikiáltott Nobel-díj közül ezt magyarnak… nem akarok kicsinyeskedni, legyen a kulturális környezet, a Fasori gimnázium, minden magyar kapcsolat alap arra, hogy a zömében nem keresztény és/vagy nem Magyarországon élő okosok klubja-belieket nemzeti színekben tüntethessék fel azok, akiknek ez nagyon fontos az önbecsülésükhöz – de hogy tudnak Hershko szemébe nézni?
(EMA-vadkelet, 2005.)

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző