László György, Wisinger István, Göncz Árpád: Beszélgetések az elnökkel

Ár: 500 Ft

Megvásárolható

1990 nyarán, röviddel Göncz Árpád beiktatása után, a köztársasági elnök szóvívője, Faragó András azzal a kéréssel kereste meg a Magyar Rádió két, több évtizede együtt dolgozó munkatársát, László György szerkesztőt és Wisinger István riportert, hogy ki kellene találni egy olyan rendszeres műsort, amely lehetőséget kínál az elnöknek, hogy a rádió nyilvánosságán át folyamatosan kapcsolatot tartson hallgatóival.
Rövid konzultáció után megállapodtunk, hogy az alapkoncepció kialakításánál egy rádiótörténeti mintát is segítségül hívunk. Ismeretesek Franklin Delano Rooseveltnek, az Egyesült Államok 32. elnökének az 1933-ban bevezetett, úgynevezett “kandalló melletti” rádióbeszélgetései. Roosevelt ugyanis a Fehér Ház kandallója mellől öthavonként “látogatott el” az éteren keresztül az amerikai otthonokba, összesen 30 alkalommal.
Göncz Árpád első alkalommal 1990. augusztus 12-én fogadta a Kossuth Rádió hallgatóit. Azóta összesen tizennyolc beszélgetés készült. Amikor az egyre kedvezőbb visszhang nyomán felmerült az ötlet, hogy a beszélgetések értékesebb és időtálló részét nyomtatásban is hozzáférhetővé kellene tenni, az elnök úr hozzájárult ahhoz, hogy készüljön két hosszabb beszélgetés, amelyben érinteni tudjuk azokat a témákat is, amelyekre nem kerülhetett sor a műsoridő szorításában. Így ez a kötet egyfajta életrajzportré is, amelynek megszületéséhez nem kis mértékben járult hozzá az állandóan érzékelhető hallgatói érdeklődés és a beszélgetéseket követő, sokoldalú visszajelzés.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző