William Feller: Bevezetés a valószínűségszámításba és alkalmazásaiba

Előjegyezhető

A könyvben használt terminológiával élve azt mondhatjuk, hogy ez a könyv az első angol nyelvű kiadás megjelenése óta szinte példa nélküli sikersorozatot ért el a világ számos országában és ennek alapján joggal állíthatjuk, hogy örökifjú tulajdonságú.
Ennek az átütő sikernek magyarázata elsősorban az, hogy igen elemi, sokak által elsajátított matematikai eszközök felhasználásával a valószínűségszámításban igen messze jut el. Népszerűségének másik titka, hogy sikeresen egyezteti össze a szigorú tárgyalást (amit a matematikusok igényelnek) a heurisztikával (ami a matematikát alkalmazók számára könnyíti meg a megértést).
További érdeme, hogy példaanyagát a valódi alkalmazás talajáról, mégpedig a gyakorlati élet változatos területeiről válogatja össze.
A könyv lényegében csak a diszkrét valószínűségeloszlásokkal foglalkozik. A binominális eloszlástól a nagy számok törvényén, a centrális határeloszlás-tételen és a generátorfüggvényeken át eljut az elágazó véletlen folyamatokig, a véletlen bolyongásig, a Markov-láncok elméletéig, a legegyszerűbb folytonos paraméterű (születési és halálozási) folyamatok, sorbanállási problémák tárgyalásáig.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Fordító

Dr. Rejtő Lídia

Kiadás éve

1978

Oldalszám

472