Lyka Károly: Festészetünk a két világháború között

Ár: 1200 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Az alábbi fejezetekben összegyűjtöttük azokat a jellemző adatokat, amelyek a két világháború közt munkálkodó fontosabb festőinkre vonatkoznak, ehhez csatoltunk egy sor kortörténeti adatot is, természetesen csak olyanokat, amelyek szoros és közvetlen vonatkozásban álltak festészetünkkel. Ezt a rendkívül bő anyagot a könnyebb áttekintés céljából korkép keretébe illesztettük. Korképet vázoltunk s nem történelmet, mert ez a korszak egészen közel esik a mához, sőt mélyen belenyúlik jelenünkbe, még nem a történelemé, szereplői közül sok ma is él és dolgozik, stílusa még korántsem a múlté, nincs még lezárva s ma még nem ítélhető meg, hogy milyenné fog alakulni holnap.
A korkép természete megengedi, hogy akár ilyen közelről nézzük korszakunk művészetét. Sőt megenged ennél többet is. Azt, hogy a művészek értékelésénél lazítsunk a szigorú rangsorozáson és szemlénk körébe vonjunk itt-ott olyanokat is, akik nem éppen az elit sorából valók, de bizonyos tekintetben hozzájárulnak korszakunk jellemzéséhez. Könyvünk helyenként él is ezzel a szabadsággal.
Nem terjeszkedünk ki azokra a festőkre, akik ebben a korban állandóan külföldön éltek, mert ezek a legkisebb mértékben sem folytak be festészetünk sorsába, tehát nem is lehetnek jellemző tényezői korképünknek, amelynek kizárólagos színhelye a hazai föld…

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Kiadás éve

1956

Oldalszám

105