Robert Menasse: Kiűzetés a Pokolból

Ár: 500 Ft

Megvásárolható

A Kiűzetés a pokolból egyszerre megrázó és mulattató, véresen komoly és groteszk regény a történelmen átívelő zsidóüldözésről, a kívülállásról. Díjnyertes és botrányos mű, amely egyben kemény kritika Európa sötét múltjáról. Egy zseniális párhuzam: a 17. században, a portugál inkvizíció korában élt híres író-rabbi, Samuel Manasseh ben Israel és Viktor abravanel, korunk kisemberének története és benne két fiú, két család és egy nép sorsának alakulása. Robert Menasse korunk egyik legfontosabb osztrák szerzője, akinek főművét számos nyelven nagy sikerrel publikálták.
A kisfiúnak sok neve van.
Ha egy fiúgyereket, akinek zsidó származását titkolni kellett, Manoelnek kereszteltek, akkor az a beilleszkedés kifejezett vágyával történet. Ugyanakkor egy ősi zsidó név is rejlett az álcázó név mögött, amelyet csak szűk családi körben ejtettek ki: Samuel, a próféta neve A harmadik nevet Amszterdamba, a szabadság földjén kapja, ahol a marranók végre nyíltan vállalhatják magukat: így lesz belőle Manasseh.
Ezen a néven lett végül híres mint író és értelmiségi, mint rabbi és diplomata. De bármilyen jól csengett is ez a név, egy szabad és sikeres ember neve – lelke mélyén örök visszhangot vert a rég múlt időkből Manoel, a Beilleszkedő, Samule, a Látnok és Mané, a Hiszékeny.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Fordító

Lendvay Katalin

Kiadás éve

2008

Oldalszám

664