Dr. Megyeri Jenő: Vasútépítés

Ár: 5000 Ft

Megvásárolható

A közlekedés – és ezen belül a vasúti közlekedés – a gazdasági életben alapvetően fontos szerepet tölt be. Ez a szerep fejlettebb társadalmakban még fokozottabb jelentőségű, minthogy a termelőmunka és a társadalmi munkamegosztás növekedésével a közlekedés a gazdasági élet szükségszerű és nélkülözhetetlen részévé válik.
A vasúti közlekedés – mint a szárazföldi közlekedés egyik ágazata – személyeknek és áruknak olyan szabályszerűen ismétlődő, tömeges helyváltoztatása, amely a vasút sajátos műszaki eszközeinek (pálya, jármű, mozgatóerő) igénybevételével, a termelő munka révén valósul meg.
A vasúti közlekedés megjelenése forradalmi változást jelentett a korábbi szárazföldi közlekedésben, a pálya-jármű kapcsolatában. A sín-pálya és a mozgatóerővel rendelkező gőzmozdony találkozása megsokszorozta azokat az előnyöket, amelyekkel a sínpálya és a gőzgép külön-külön rendelkezett. A vasút esetében az acél sínpályán gördül az acél járműkerék, aminek következtében – az egyéb, kerekeken gördülő szárazföldi közlekedéshez képest – sokszorosan nagyobb felületi nyomások engedhetők meg, lényegesen lecsökkent értékű fajlagos menetellenállás mellett.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Kiadás éve

1991

Oldalszám

280