Kovács Attila: Debreceni lövészek

Előjegyezhető

Kategória:

Tisztelt Olvasó!
Debrecent a középkorban nem védték katonák, nem volt vára, nem építettek bástyákat. A város körül négy-öt méteres árok volt csupán, ami megakadályozta, hogy ellenséges csapatok rátörjenek a békében élő és alkotó helyi lakosságra. Debrecen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején kapott rendkívül jelentős szerepet a haza védelmében, amikor fél évre a hajdúság fővárosába Költözött a kormány, s innen irányították a szabadságharc katonai műveleteit. A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár elődszervezetének 1951-es megalakulásával vált Debrecen igazából katonavárossá. Az utóbbi évek haderő átalakítását követően azonban a dandár olyan központtá vált, amely meghatározó szerepet játszik honvédségünk életében.
Napjainkban modern, az expedíciós feladatokat tartósan ellátni képes haderőt alakítunk ki, amely egy új katonai kultúrát teremtve hatékonyan és takarékosan működik, összhangban a nemzeti célokkal, a szövetségesi vállalásokkal és a pénzügyi lehetőségekkel. Három földrészen, tizenhárom országban, tizenhét helyőrségben vagyunk jelen a különböző nemzetközi békefenntartói és válságkezelői feladatokban. A magyarok, – köztük a Bocskai dandár katonái – helyt állnak a Balkánon, Irakban, Afganisztánban, kiváló teljesítményt mutatnak hazai és külföldi nemzetközi gyakorlatokon.
A debreceni dandár a Magyar Honvédség egyik legjelentősebb szárazföldi katonai szervezete, amely közel hat évtizeddel ezelőtti megalakulása óta számos változáson ment keresztül. Ezek érintették a feladatrendszert, a szervezeti felépítést, a technikát és a személyi állományt.
Azonban valamennyi átalakulás során mindvégig az alakulat szilárd alapértékeit jelentette: a hazaszeretet, és vele a történelmi hagyományok tisztelete, a katonák szakértelme és elhivatottsága.
A debreceni dandár katonái sokat vállalnak a Magyar Köztársaság biztonságának garantálásából, a kollektív védelmi feladatokból, a béketámogató műveletekkel kapcsolatos tevékenységből. Magas szintű teljesítménnyel igazolták megbízhatóságukat több esetben is, amikor arra szüksége volt az országnak, ahogyan arra példa volt a legutóbbi súlyos árvízi helyzet idején is, amikor kiváló munkával vették ki a részüket a magyarországi védekezési munkálatokból.

Készleten
Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Fordító

Eszes Boldizsár

Sorozat

Csapathagyományok

Kiadás éve

2007

Oldalszám

111