Markó Pál: Álom napnyugváskor

Ár: 800 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Kapaszkodó
A katonaélet izgalmas fordulatai és a szerelem rejtélyes választásai ötvöződnek ebben a novellafűzérben.
Részesei vagyunk az emberek formálódásának, a próbára tevő, acélossá vált tiszti iskolától a hadnagyi avatásig: majd a folyamatos készenlét, helytállás a könyv hőseit a túlzsúfolt utakra tereli.
A nyári táborozások utáni utazásokon, szivárványszínű kacagások teszik napsugarassá a fiatal tisztek életét. Váratlan szerelmek belső gazdagsága színezi ezeket az epizódokat.
A veszélyes égbolt szépségei megérintik nemcsak a hajózókat, hanem az olvasókat is. A légtérben végrehajtott feladatok során életüket áldozók emlékének tisztelegve mutatja be a szerző a lezuhant helikoptert vezető pilótákat.
A rakétalövészetet a lengyel tengerjáró hajók bázisán hajtják végre a szereplők, belső lélekben állnak helyt élesben rendületlenül a villámkezű katonák, köztük Rákos József alezredes.
Az 1995-ös július 16-21 magyar-amerikai közös kutató-mentésen a könyv írója is részt vett. Erdők ölén, a Bakony viaszsárga dombjai feletti repüléseken. Pl. C-130-as, Herkules csapatszállító, MH-53-as, MI-17-es és MI 8-as helikopterek fedélzetéről ejtőernyős ugrásokat, légi katasztrófák elhárítását hajtották végre.
A bajtársak bátor együttműködésében emberi közelséget érzünk. Rejtőzködésekre, menekülés után születő szerelmekre, a Bakonyban a főerdész halottas ágyánál addig titkolt lánygyermekére derül fény. Az író fájlalja a kóborló ifjúság elmúlását.
A fekete tükör című fejezet a tűzszerészekről szól. Hétköznapjaik bemutatása során szembetaláljuk magunkat emberi tragédiákkal, kettétört sorsokkal.
A könyv a tengeri kagylók zárt világát igyekszik feltörni.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Kiadás éve

1996

Oldalszám

184