Dr. Somos András, dr. Koródi László: Zöldséghajtatás

Ár: 1100 Ft

Megvásárolható

Kategória:

A zöldséghajtatás fogalmán a mesterséges környezeti viszonyok között (fedett területen), friss fogyasztásra való termesztést értjük. Magyarországon ez a fogalom az üvegházi, a műanyagsátras és
-ágyas, továbbá kis területen még a melegágyi termesztést jelenti. Ide sorolható a különböző gomák (csiperke-, laska-, harmat-, bocskoros gomba stb.) termesztése is.
Célszerű különválasztani az ún. korai (tél végi, tavaszi) és a kései (ősz, tél eleji) zöldséghajtatást. Különbséget kell tenni a hajtatott zöldségnövények fogalomkörén belül abban a tekintetben is , hogy a növények az egész nevelési időszak folyamán borítás alatt maradnak-e, vagy pedig csak a tenyészidőszak egy részében (az első időszakban vagy az utolsó szakaszban). Az előbbi esettel a korai hajtatásban találkozunk, amikor a tenyészidőszak második felében az időjárás javulásával a borítás lekerülhet a növényekről. Az utóbbi eset viszont a kései hajtatásban fordul elő, amikor a végleges helyre ültetett zöldségpalánták a fejlődési időszak első felében – esetleg 3/4 részben – szabadon, borítás nélkül fejlődnek, és csupán a szedést megelőző időszakban, az őszi lehűlés kezdetéről kerülnek borítás alá.
A műanyag fóliák felhasználásának terjedése szükségessé teszi a vázszerkezetes és az a nélküli fólia borítású zöldségnevelés fogalmának elkülönítését is. A talajtakarástól eltérően ilyen esetben a fóliát a talaj felszíne felett 15-20 cm magasra kihúzott bakhátra helyezik el. Ez az eljárás átmenet a zöldséghajtatás és a szabadföldi korai termesztés között.
Könyvünk szerzői az üveg és fólia alatti zöldséghajtatás, a korai termesztés és a palántanevelés legújabb módszereit, eszközeit, a termesztőberendezések folyamatos hasznosításának lehetőségeit dolgozták ki, s adják közre. Részletesen kitérnek az egyes zöldségfajták termesztésének ökológiai, technológiai, műszaki kéréseire, mindenkor a gazdaságosság figyelembevételével.
Nemcsak a nagyüzemi zöldségtermesztő szakembereknek válhat hasznára, hanem a háztáji termesztők is bőséges ismeretanyagot meríthetnek belőle.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző