Szkárosi Endre: 68 kísértése

Ár: 990 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Ezt a tanulmánykötetet 1968 negyvenedik évfordulójának alkalmából állítottuk össze. 68 értelmezése, jelentőségének megítélése ma viták tárgya, és ezek a viták nem mentesek a szélsőséges túlzásoktól, hiszen konzervatív körökben divattá lett 68-at minden jelenkori rossz szimbólumának tekinteni, míg a baloldaldaliak és a liberálisok sokszor túlmisztifikálják a korszakot, hamis nosztalgiával tekintenek rá, és olyanok hivatkoznak 68-ra, vagy vallják magukat egyenesen 68-asnak, akiknek politikája, életmódja köszönő viszonyban sincs a 68-as eszményekkel.
De mit is jelent valójában 68? Jelenti a nyugati ellenkulturális folyamatok meghatározó évét, jelenti Prága demokratizálási kísérletét, tehát a világ legkülönbözőbb berendezkedésű országaiban megvalósult rendszerellenes lázadásokat és ezek elfojtását is. De éppen ezek jelentőségének, mibenlétének értelmezése váltja ki a vitákat. Az ebben a kötetben közölt írások 68 – főként a nyugati ellenkultúra – és annak örökségének lehetséges felfogásait adják. Az ellenkultúra nem 68-ban kezdődött és nem is ért véget ekkor, bár a meghatározó diáklázadások kezdete és vége erre az évre esett. De az ellenkultúra nem csak a diákok törekvéseit foglalja magába, hanem többek között a hippiket, a yippiket, az átalakuló zenei kultúrát, az új művészi-önkifejezési formákat, a szexualitáshoz való új viszonyt, stb.
Olyan könyvet próbáltunk létrehozni, amely megmutatja 68 különböző arcait. Kötetünk nem adatok és események száraz bemutatására szorítkozik, nem valamiféle ellenkulturális „enciklopédia, amelyben a téma különféle vonatkozásait módszeresen bemutatjuk, hanem sokféle szempontú és hangütésű, olykor provokatív írások gyűjteménye, amelyek között vannak tanulmányok és olvasmányosabb esszék is.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző