Fehér Márta (szerk.): A Teremtés

Ár: 800 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Hétről hétre, ahogyan az esztergomi szegényházi kápolnába, a romák kápolnájába belépek, Bada Márta cigány festőművész gyönyörű keresztúti stációi fogadnak. A stációk tele vannak színnel, érzésekkel, szeretettel. Nem is annyira Jézus szenvedését ábrázolják, mint inkább azt a nagy szeretetet, együttérzést, amellyel annyian körülveszik őt. Ott van Jézus mellett mindenekelőtt az Édesanyja, Mária, akinek Bada Márta egy saját szívéből kipattant külön stációt is szentelt: Jézus és Mária találkoznak a mennyben, átölelik egymást.
Bada Márta nagy szegénységből, de ugyanakkor egy lélekben nagyon gazdag, szeretettel teli családból származik. Felejthetetlenek számára a gyermekkori mesék, a halotti virrasztások alkalmával elmondott történetek. A szülei arra tanították, hogy mindig legyen tiszta a keze, a ruhája, és sohase hazudjon. Ez a tisztaság és mély hit sugárzik ma is Bada Mártáról. Egész életén keresztül fizikai munkával kereste meg a kenyerét. Hála Istennek voltak nagyszerű tanárai, mentorai, akik felismerték a tehetségét, és segítették őt. Az élete azt is példázza, hogy mennyire fontos, hogy a roma fiatalok mellé álljunk, megfogjuk a kezüket, segítsük őket a tanulás, a kibontakozás útján.
Bada Márta képeit átjárja a hit, az emberség, a derű, az érzések. Azt mondja magáról, hogy néha olyan hirtelen jön egy kép gondolata, hogy mindent abba kell hagynia, és azonnal festeni kezd. Ilyenkor azt érzi, hogy a Jó Isten vezeti a kezét.
Ezek a képek azt sugározzák, hogy a cigányság nem probléma, hanem kincs és lehetőség a nemzetünk számára. Köszönjük Bada Márta gyönyörű képeit, a bennük megszólaló szeretettel és hittel teli, anyai, derűt sugárzó szívet!
Székely János püspök

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző