Gordon W. Allport: A személyiség alakulása

Előjegyezhető

Kategória:

Allport személyiséglélektani könyve: gyűjtemény. Nem műfajilag az, hanem szemléletét és tartalmát illetően. Célja, hogy ember-képében egyesítse mindazt az elméleti és kísérletes termést, amelyet a pszichológia különböző irányzatai a személyiség alakulásáról, folytonos fejlődéséről és szerkezeti változatosságáról hoztak. A görög filozófia típustanaival ugyanúgy megismerkedhet az olvasó, mint századunk különböző nagy pszichológiai iskoláinak – a pszichoanalízisnek, a behavior-iskolának, az alaklélektannak és az egopszichológiának – személyiségfelfogásával.
Allport olvasmányos, elbeszélő stílusban mutatja be a vegytiszta és a hibrid elméleteket, kísérletes eredményeket, s bár állásfoglalása korántsem elfogulatlan, mégis fontos információkkal szolgál a személyiség gyermekkori épüléséről, a különböző szintű szükségletek természetéről és a személyiségdimenziók méréséről. Allport összegzésre törekvő, saját elméletének magvát a személyiség egységének gondolata képviseli: vonásaink, képességeink nem függetlenek egymástól, kölcsönhatásuk legalább olyan mértékben megszabja a személyiség fejlődését, mint az objektív, külső hatások. Ezért száll vitába a szerző a személyiségvonások skálákkal és tesztekkel történő mérésének abszolút érvényességével. A másokkal való összehasonlítás helyett hangsúlyozza, hogy a személyiség értékelése önmagunk egységén belül igazán eredményes.
Allport hatalmas szakirodalmi anyaggal ismerteti meg az olvasóit, s rájuk bízza a szintézis munkájának nagy részét is. Így tanulságos e könyv.

Készleten
Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Fordító

László János

Kiadás éve

1985

Oldalszám

599