Mason Haire: Pszichológia vezetőknek

Előjegyezhető

Kategória:

Ez a könyv az embert tanulmányozza – munkája közben. Felöleli tehát mind a munka, mind a viselkedés problémáit. Alapvetően pszichológiai jellegű, ezért a munka és a termelés kérdéseit az ember viselkedésén keresztül vizsgálja. Magának a munkának és a termelésnek természetesen nem az ember az egyetlen tényezője, de szerepe központi jelentőségű, és vizsgálata egyre szükségesebb.
A könyv első részében az emberi viselkedés néhány alapvető, általános törvényszerűségét tárgyaljuk, majd rátérünk – ezek ismeretében – azokra a viselkedésbeli törvényszerűségekre, amelyek speciálisan a munkáját végző emberre jellemzőek. Először azonban látnunk kell az általános problémát, fel kell tennünk a kérdést, miért szükséges az emberrel foglalkoznunk olyan könyvben, amely a munkáról és a termelésről szól. Az első fejezet erre a kérdésre próbál választ adni.
Valamivel a II. világháború előtt kezdtek foglalkozni az emberi kapcsolatok a termelésben néven ismertté lett kérdéscsoporttal, és az érdeklődés e terület iránt azóta is egyre nő. Egyre több ipari vezető ismerkedett meg eredményeivel az USA-ban különböző szerveken keresztül, vezetői konferenciák, munkaügyi, személyzeti ügyekkel kapcsolatos tanfolyamok stb. révén. Bizonyos fokig divatba is jött ez a tudományág a személyzeti munka gyakorlatában, és az érdeklődés valószínűleg jelenleg közel van a csúcsponthoz. Az ipari szervezet átalakulása is növelte az igényt az emberek egymás közötti és a munkájukhoz való kapcsolatainak vizsgálata iránt, ez az igény valószínűleg hosszú ideig nem csökken. Figyelmünket tehát egyre inkább a munkájukat végző emberek viselkedésére és a közöttük létrejövő kapcsolatok problémáira irányítjuk.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző