Arend Theodoor Van Leeuwen: Kereszténység a világtörténelemben

Ár: 800 Ft

Megvásárolható

Kategória:

Korunkban a kultúrák találkozásának és keveredésének hatására sokan a nyugati civilizáció végét prognosztizálják. Arend Theodoor van Léeuwen nagyszabású, politikatörténeti környezetbe ágyazott összehasonlító vallástörténeti művében – bár elismeri a nyugati hegemónia háttérbe szorulását -, mégis azt állítja, hogy ez a korszak egyben a kereszténység egész világon való elterjedésének időszaka is.
Könyvében azt vizsgálja, milyen szerepet játszott a zsidó vallástól egyre karakteresebben elkülönülő kereszténység a görög-római világban, majd azt követően az európai kultúra és történelem alakulásában. Mindemellett kitekint a nem-nyugai társadalmakra is, mint amilyen Kína, India vagy az iszlám országok civilizációja. Ez utóbbi igencsak időszerű, hiszen a nyugati kultúra és az iszlám eredetének és kapcsolatának ismerete nélkül számos ma zsyló esemény és folyamat kevésbé lenne érthető.
A szerző ugyanakkor azt a gyakran feltett kérdéskört is elemzi, vajon mennyire asszimilálódjék vagy őrizze meg identitását a kereszténység a más kultúrákkal való találkozás során.
A könyvet elsősorban azoknak ajánljuk, akik el akarnak mélyedni a történelem tanulmányozásában, és nem idegen tőlük a keresztény felfogás, ám eligazító erejű lehet azok számára is, akik ugyan más világnézetet vallanak, de útjelzőket keresnek napjaink eseményeinek megértéséhez.

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző