Bittner Sándor: A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei III

Előjegyezhető

Kategória:

Részlet:

A bakonyi triasznak brachiopodákban való bővelkedése már régebb idő óta ismeretes. Boeckh János az ő jeles és alapvető munkájában: «A Bakony déli részének földtani viszonyai» I. Pest, 1873 már egész lajstrommal közöl brachiopodát e terület kagylómeszéből és egyet a fődolomitbót is.
Ugyancsak Boeckh J. igazgató úr szívességéből nekem is alkalmam volt későbben és pedig az alpesi triász brachiopodáinak feldolgozása közben (Abhandl. d. geolog. Reichsanstalt, 1890, XIV. Band) a Bakony leírt és le nem írt bőséges brachiopoda-anyagát áttanulmányozni. – E munkám II. fejezetében (A. 5) a recoaro-mész és a fődolomit közötti szintből (tehát a ladin és karniumi horizontokból) származó fajok vannak ismertetve. Ezek tehát a tridentinus-mésznek, a füredi mésznek és Boeckh ú. n. felső márga-csoportjának alakjai.
1. A tridentinus-mészbol ismertetve lőn akkor (1890, l. c. p. 155, etc.): Rhynchonella deliciosa m. Nagy-Vázsonyról (Veszprém vm.),
Spirigera hexagonalis m. ugyanonnan.
2.A füredi mészből:
Rhynchonella linguligera m. Felső-Őrsről, Alsó-Dörgicséről, Arácsról és Sz.-Antalfáról (Zala vm.),
Waldheimia (Cruratula) cfr. carinthiaca Rothpl. Kis-Dörgicséró&#039,l (Zala vm.),
Pomatospirella Zalaensis m. (l. Nachträge in Abhandl. d. geol. R.-A. XVII, 2, 1892, S. 26) a Tamáshegyről Balaton-Fürednél (Zala vm.).

Készleten

Kiadó

Kötés típusa

Szerző

Sorozat

A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei

Kiadás éve

1911

Oldalszám

442